Европейските вносители на руски газ рязко са увеличили офертите за горивото на "Газпром" в очакване на спад на договорните цени. За повишеното търсене пише днес "Интерфакс". По-голямата част от договорите са обвързани с пазарния индекс за "ден напред" - през април стойността му беше на рекордното ниво от около 1400 долара за хиляда кубически метра, а през май спадна до 1100 долара.

През април, както и по-рано през януари тази година, купувачите сведоха до минимум изтеглянето на газ по договори с външни доставчици, опитвайки се да намерят по-евтини алтернативи на спот пазара. Сближаването на договорните цени със спот котировките автоматично увеличи офертите за внос.

"Газпром доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в нормален режим, в съответствие с потвърдените заявки на европейските потребители - 97,2 млн. куб. м към 1 май", заяви пред репортери официалният говорител на компанията Сергей Куприянов.

По данни на украинския оператор на газопреносната мрежа номинацията за изпомпване на руски газ в региона към 1 май е 96,7 млн. куб. м, а заявката към 30 април е 69,6 млн. куб. м.

Полша, която отхвърли новата система за плащане на руския газ и съответно отказа по-нататъшни доставки, сега получава същото количество не от Изтока, а от Запада - от територията на Германия. В неделя реверсивният поток по газопровода "Ямал-Европа" от Германия до Полша остава на максимално ниво от 1,3 млн. куб. м на час (около 31 млн. куб. м на ден) по данни на газотранспортния оператор Gascade. Това е точно толкова, колкото Полша е получавала от Русия.

"Газпром" спря директното подаване за Полша и България след отказа им да приемат новата система за уреждане на отношенията.

И Финландия казва сбогом на "Газпром"

И Финландия казва сбогом на "Газпром"

Крайният срок е 20 май