Русия винаги е разчитала на разединението на Европа под една или друга форма. Това си личи в случващото се в газа, а сега ще го видим и в нефта. Това заяви в студиото на "Здравей, България" енергийният експерт Васко Начев.

Според Начев всяка европейска държава ще се опита да бъде изключение от санкциите срещу Русия относно внос на горивата.

Дипломатът и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев заяви, че трябва да се вземе под оперативен контрол рафинерията "Лукойл", както смята да направи италианското правителство за рафинерията в Сицилия. Той обясни, че България и сега употребява руски петрол, но не получава ползи от това. "Когато уравнението е решено отвън, дори и да спорим тук за маржове, няма голям смисъл. Когато някой защитава правото ни за заобикаляме санкциите, трябва да каже каква ще ни бъде ползата", заяви Василев по повод изказването на вицепремиера Асен Василев, че България може да поиска да е изключение от европейските санкции срещу Русия.

Василев бе категоричен, че у нас се търгува на цените на вноса.

И двамата експерти обаче поставиха въпроса за цените на дизела у нас, при положение, че акцизът е най-ниският в Европа. "Ние имаме най-ниските цени на колонка, което е спекулативно, защото имаме и най-нисък акциз", поясни енергийният експерт Васко Начев.

Маржовете при дизела са напълно недопустими, а като цяло маржът при нас се формира малко под общественото недоволство.

Експертите коментираха и алтернативите на руски газ и нефт и тяхната цена, след включването в разговора от председателя на Българската газова асоциация Живодар Терзиев, който утвърди, че най-важното е рафинерията в Бургас да не спира работа в никакви случаи. Ако се внесат алтернативи и нови продукти, цените ще скочат неминуемо, не заради пренастройката на рафинерията, а заради логистиката, обясни Терзиев.

"Тази история, че всичко е по-скъпо от руските горива, не е вярна. Ние установихме, че не получаваме това, което трябва да получаваме", категоричен бе Василев.