Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви поетапно петролно ембарго на Русия, както и санкции срещу най-голямата руска банка и забрана на руските радио- и телевизионни оператори от европейския ефир, в опит да задълбочи изолацията на Москва, предава Ройтерс.

Планът, ако бъде одобрен от правителствата на ЕС, ще отбележи прелом за блока, който зависи от руската енергия и трябва да намери алтернативни източници.

"Днес ще предложим да се забрани целият внос на руски петрол в Европа", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

Мерките на Комисията включват постепенно спиране на доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на 2022 г., каза фон дер Лайен. Тя обеща да сведе до минимум въздействието на ембаргото върху европейските икономики.

Това веднага доведе до повишаване на цената на петрола Brent с 2% до 107,11 долара за барел около 10:00 часа българско време, което представлява ръст от 37,5% от началото на годината.

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Правителството защитава на първо място националния интерес, изтъква Петер Сиярто

Освен петрола, последният кръг от санкции ще удари "Сбербанк" - най-голямата банкова институция в Русия, както и три други банки, добавяйки ги към тези, които вече са изключени от системата за разплащания SWIFT.

Фон дер Лайен каза, че на още високопоставени руски военни служители ще бъдат наложени персонални санкции - замразяване на активи на територията на ЕС и забрани за пътуване, без да посочва имена. 

Предложенията на Комисията сега трябва да бъдат одобрени от 27-те държави-членки. Дипломати казаха, че вероятно ще е необходим по-дълъг срок на Унгария и Словакия, за да спрат вноса на петрол, тъй като те са много силно зависими от този внос.

Европейският съюз ще забрани излъчването на три руски държавни телевизионни оператора, като част от шестия пакет от санкции заради войната на Москва в Украйна.

"Няма да им бъде позволено повече да разпространяват своето съдържание в Европейския съюз, в каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред законодателите на ЕС в Страсбург.

Тя нарече телевизионните канали "рупор, който усилва агресивно лъжите и пропагандата на (руския президент Владимир) Путин". "Не трябва да им даваме повече трибуна да разпространяват тези лъжи", добави тя.

Засега не става ясно, кои медии има предвид Фон дер Лайен.

Припомняме, че ЕС вече ограничи достъпа на руската телевизиия RT и руската медия "Спутник" на цялата територия на ЕС. Платформата за видеосподеляне YouTube блокира излъчването на тези медии в целия свят. Великобритания и Канада също спряха разпространението на тези медии на цялата си територия.

Русия гони "Дойче веле" за нарушение на закона и "оправдаване на екстремизъм"

Русия гони "Дойче веле" за нарушение на закона и "оправдаване на екстремизъм"

Разследват и британското БиБиСи, и финансираното от САЩ "Радио Свобода"

Междувременно говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че, според нея, "на западните медии е забранено да интервюират представители на руските власти," предава ТАСС.

Представителят на руското външно министерство заяви, че тази тенденция е станала нова реалност. "Виждахме редовно елементи на същото отношение, редактираха ни - изрязаха парчета, не ги излъчваха, позовавайки се на технически причини", коментира тя, като добави, че били ограничавани испански и германски журналисти да вземат интервюта от руски представители.