Британският медиен регулатор отне лиценза на подкрепяния от Русия телевизионен канал RT за излъчване в Обединеното кралство, съобщава "Ройтерс".

Това се случва след разследване относно безпристрастността на отразяването на инвазията в Украйна.

Регулаторът Ofcom посочва, че не е доволен, че лицензополучателят на RT - ANO TV-Novosti, може да бъде отговорен оператор.

Германия блокира немскоезичния канал на руската телевизия RT

Германия блокира немскоезичния канал на руската телевизия RT

Медийният регулатор забранява поддържаната от Кремъл медия поради проблеми с лиценза

Смятаме, че обемът и потенциално сериозният характер на въпросите, повдигнати за толкова кратък период от време, са от голямо безпокойство - особено като се има предвид историята на спазването на изискванията на телевизионния канал RT, който е глобен с £200 000 за предишни нарушения на обективността, посочва се в официална позиция и се допълва, че е започнало разследване, което да установи дали ANO TV-Novosti има право да запази лиценза си за излъчване.

Свободата на изразяване е нещо, което яростно браним в тази страна, и летвата за действие спрямо телевизионните оператори е поставена много високо, подчерта главният изпълнителен директор на Ofcom Мелани Доус и допълни, че проверката е установила, че не е уместно RT да притежава лиценз в Обединеното кралство.

В отговор от RT заявиха, че регулаторът се е проявил като инструмент на британското правителство.

Само два дни по-рано руските власти блокираха уебсайта на британската информационна агенция BBC.

Съдът в Берлин днес също е отхвърлил жалбата на RT DE срещу забраната за излъчване в Германия, съобщава News.de.

Решението за спиране на канала бе взето от регулаторния орган Medienanstalten, който забрани разпространението на RT DE в Германия чрез сателитни, интернет и мобилни платформи от 1 февруари, като посочи, че програмата е създадена без разрешение. Програмата се излъчваше от 16 декември 2021 г. на немски език.

Русия блокира BBC и предупреди, че "това е само началото"

Русия блокира BBC и предупреди, че "това е само началото"

Москва се готви за отговор на информационната война, отприщена от Запада