Страните членки на Европейския съюз ще постигнат консенсус за това как да прекратят вноса на руски петрол до края на тази седмица. Това мнение изрази министърът на екологичния преход на Франция Барбара Помпили, цитирана от "Ройтерс".

В ефира на радиостанция "Франс Инфо" тя заяви, че някои държави са по-зависими от руския петрол от други и по тази причина трябва да се потърсят решения, така че и те да могат да се включат в тези санкции. Именно това е предмет на дискусии, които се водят в момента в Брюксел.

Мисля, че ще постигнем споразумение до края на седмицата, заключи Помпили.

Петрол, "Сбербанк" и медии в новия пакет от санкции

Петрол, "Сбербанк" и медии в новия пакет от санкции

На Словакия и Унгария ще бъде даден по-дълъг гратисен период

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви въвеждането на поетапно петролно ембарго на Русия.

Планът, ако бъде одобрен от правителствата на ЕС, ще отбележи прелом за блока, който зависи от руската енергия и трябва да намери алтернативни източници.

Мерките на ЕК включват постепенно спиране на доставките на руски суров петрол в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на 2022 г.

Предложенията на Комисията обаче трябва да бъдат одобрени от 27-те държави-членки. Дипломати предупредиха, че вероятно ще е необходим по-дълъг срок на Унгария и Словакия, за да спрат вноса на петрол, тъй като те са много силно зависими от този внос.

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Правителството защитава на първо място националния интерес, изтъква Петер Сиярто