Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята за грешка идеята на Европейския съюз (ЕС) да отложи ембаргото върху вноса на руски петрол за някои страни.

Това заяви той по време на съвместен брифинг с външните министри на Балтийските страни в Киев в петък, предаде "Укринформ".

Висшият дипломат отбеляза, че ключовият въпрос на шестия пакет от санкции срещу Русия е въвеждането на петролно ембарго, тъй като някои страни или се противопоставят на това, или искат да бъдат освободени от налагането му за възможно най-дълго време.

Петролно ембарго върху Русия е все по-вероятно

Петролно ембарго върху Русия е все по-вероятно

Според информация на ZDF страни като Унгария и Австрия

"Самата позиция за отлагане на петролното ембарго до края на 2023 или 2024 г. е погрешна. Първо, не знаете къде ще бъде Европа в края на 2023 г. Задачата сега не е да мислим за това, а как да помогнете на Украйна да спечели войната възможно най-скоро, за да спре Русия. За тази цел петролното ембарго трябва да бъде наложено незабавно", каза Кулеба.

Според шефа на украинската дипломация, дори в ситуация, когато някои страни, от една страна, искрено помагат на Украйна, а от друга плащат милиарди за руския петрол и газ, финансирайки руската военна машина, Украйна пак ще спечели войната с Русия, но с много по-висока цена на човешки животи, страдания и унищожаване на икономиката.

"Тогава ще финансирате още повече възстановяването на Украйна. Така че сега трябва да се съсредоточите върху това, което ще ви помогне да спрете войната възможно най-скоро. Това е най-пълното петролно ембарго, което трябва да бъде наложено възможно най-скоро", каза външният министър.

Както беше съобщено, ЕС възнамерява да предложи изключение от доставките на петрол от Русия и да даде на Унгария, Словакия и Чешката република възможност да запазят вноса на руски петрол до 2024 г. Останалите държави-членки трябва да се откажат от вноса до края на 2022 г., както първоначално беше предложено.

Жозеп Борел: Няма достатъчно подкрепа за пълно ембарго на руския петрол

Жозеп Борел: Няма достатъчно подкрепа за пълно ембарго на руския петрол

Това можело да се обсъди в края на другия месец

Припомняме, че България ще наложи вето на решението на ЕС за петролното ембарго срещу Русия, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това съобщи днес "Нова телевизия", позовавайки се на свои източници.

В Брюксел се провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС, в който участва и българският дипломат Румен Александров. Заседанието започнало сутринта, а посланиците били категорични, че ще продължат работа, докато не бъде взето решение за ембаргото.

Била представена лека модификация на плана, в която било предложено да се въведе изключение за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България.

Според източниците на Нова телевизия от София бил получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето.

Унгария и Словакия искали по-дълъг период за въвеждане на ембаргото. Според настоящото предложение ЕК двете страни щели получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол. Те обаче отхвърлили предложението, като се аргументирали, че имат нужда от повече време, за да адаптират веригите си за доставки. Било вероятно Словакия и Унгария да успеят с искането си и да получат две години повече от останалите страни в ЕС.

Чехия вероятно щяла също да се присъедини към тази схема, тъй като е зависима от руския петрол по сходен начин със и Словакия.

По обед станало ясно, че срещата на Комитета на постоянните представители е приключила темата с 6 пакета санкции, без решение за момента. Очаква се работата им да продължи по-късно днес или утре.