Няма достатъчна подкрепа от страните-членки на Европейския съюз за пълно ембарго или наказателни мита върху вноса на руски петрол и газ, каза върховният представител за външаната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел, цитиран от германския вестник Die Welt в понеделник, предава Ройтерс.

"В момента ние в ЕС нямаме единна позиция по този въпрос", каза Борел пред вестника.

Износът на петрол е основният източник на чуждестранна валута за Кремъл и мнозина в ЕС призоваха за прекратяване на плащанията за петрол, тъй като те ефективно финансират войната в Украйна, която Русия нарича "специална военна операция".

Някои страни от ЕС настояват за шести пакет от санкции срещу Русия, а Брюксел подготвя пълна оценка на въздействието на забраната за петрол като част от възможни по-нататъшни мерки.

Русия е най-големият доставчик на петрол в Европа, осигурявайки малко над една четвърт от вноса на петрол в ЕС през 2020 г., според данни на статистическата служба на блока Евростат.

Борел каза, че темата ще бъде обсъдена на следващата среща на върха на ЕС в края на следващия месец и че не очаква решение по въпроса преди това.

"Окончателното предложение за ембарго върху петрола и газа все още не е на масата", каза той.

Европейската комисия вероятно ще направи предложения за шести пакет от санкции на страните-членки тази седмица, каза Die Welt, без да цитира източници.

Всички държави от ЕС работят за намаляване на зависимостта си от руския петрол и газ, каза Борел, добавяйки, че вярва, че блокът в крайна сметка ще успее да намали зависимостта си.

"В един момент това ще се случи и тогава Русия ще почувства болезнено, че приходите от петролния и газов бизнес се губят", добави той.

Припомняме, че ЕК зави, че Съюзът трбява да се освободи от зависимостта от руски енергийни ресурси в най-кратки срокове, но страни като Германия и Унгария към момента са против пълно петролно емабрго срещу Русия, за разлика от Полша и Литва, които искат пълна забрана на руски петрол и газ.

Бербок в Балтика: Германия ще се откаже напълно от руски петрол и газ

Бербок в Балтика: Германия ще се откаже напълно от руски петрол и газ

Трите балтийски държави, като членки на НАТО, могат 100% да разчитат на Германия