Германският външен министър Аналена Бербок повтори в сряда след среща с представители на балтийските страни в Рига, че Германия напълно ще намали зависимостта си от руския газ и петрол до края на годината, съобщава "Дойче Веле".

"Ще намалим петрола наполовина до лятото и ще бъдем на нула до края на годината, а след това ще последва газа, в обща европейска пътна карта", коментира Бербок и спомена сходната зависимост и на Германия, и на Латвия от руския газ, като каза, че двамата партньори са обсъдили "подобен навременен път" за намаляване на потреблението на руски газ.

"Направихме грешки в тази област, но не можем да върнем часовника назад, не можем да отменим това", каза тя. "Всички искаме да прекратим доставките на газ по-скоро, отколкото по-късно".

Бербок каза, че Германия и нейните партньори трябва да намалят търговията с Русия колкото е възможно повече.

Тя обеща на трите балтийски държави, като членки на НАТО, че могат "100% да разчитат на Германия".

Германският външен министър също така подчерта желанието да се поучи от опита на Латвия с руски медии . "От години работим съвместно с неправителствени организации и медии, за да дръпнем килимчето на руските пропагандни канали", каза тя.

Тя призова за "силни, независими медии и критична публика", за да се противопоставят на пропагандата от Кремъл.

В сряда Бербок се срещна със своя латвийски колега Едгарс Ринкевичс, преди да се срещне с латвийския премиер Крисиянис Каринс в Рига.

След това тя ще се отправи към Естония в четвъртък, като отново ще се срещне с естонския си колега Ева-Мария Лийметс и естонския премиер Кая Калас в Талин.

Накрая в петък Бербок ще се отправи към Вилнюс в Литва, където ще се срещне с президента Гитанас Науседа и външния министър Габриелиус Ландисбергис. Германски войски са изпратени в Литва като част от ученията на НАТО.

"Можем да научим много от Латвия, Естония и Литва за отбраната", каза Бербок преди пътуването си. "Балтийските държави инвестират в осигуряването на своите енергийни доставки, ИТ инфраструктура, устойчивостта на своя медиен пейзаж и своите отбранителни способности от години."

Като бивши съветски републики, балтийските страни са дом на значително население от етнически руснаци и имат опасения, че Москва използва това като претекст за разширяване на руското влияние.

Германският външен министър каза, че балтийските държави от години следят какво се случва в Русия със загриженост. "Бих искала да изслушам техния опит и прозрения", каза Бербок.

Четири жени срещу Путин

Четири жени срещу Путин

Силните жени от Севера намират ясни думи срещу Путин и дават ясна заявка, че не възнамеряват да се огънат пред агресията на Русия