Правителството преговаря с "Лукойл" да се подготви при нужда да работи със 100% гориво, което не е руско. В момента рафинерията работи с 40% руски петрол. Това обявиха след заседание на Министерски съвет днес ресорните министри и говорителят на кабинета Лена Бориславова. Тя уточни, че правителството усилено се подготвя да предотврати енергийна криза, а вицепремиерът Асен Василев добави, че в страната има гориво за 120 дни, дори ако Босфора затвори, което е "краен вариант".

Относно доставките на газ - има достатъчно количество от терминалите за втечнен газ, те вече са с различна цена, но не се очаква да се прекъснат доставките, поясни Василев. Николов обясни, че се поддържа постоянен контакт с бизнеса от края на декември, но "в рамките на ден е имало промяна на цена, което е функция от страхове и специално в Европа, на база на цена, валидна в рамките на часове или ден".

Той коментира, че в ЕК е създадена работна група "Енергетика", която е свързана с намаляване на инфлацията и натиска на високите цени на ел. енергията. Ще се разгледат всички мерки и предложения, ще се наблюдава цялата система, ще се обсъдят всички механизми за подпомагане на бизнеса, категоричен бе Николов. Той също "не мисли, че "Лукойл" ще има затруднения, тъй като има алтернативни доставчици на петрол, а санкциите към момента сочат, че няма индикации за намаляване на природния газ.

България вероятно ще поиска изключение от евентуална забрана за внос на руски горива

България вероятно ще поиска изключение от евентуална забрана за внос на руски горива

Кирил Петков посочва като причина силната ни зависимост…

Да предвиждаме всички ходове по време на война е абсолютно невъзможно, ако има намаление на подаването, по което и да е трасе, ще се следи, каза министърът. По повод тиражираната информация от ГЕРБ, че продаваме евтин газ, Асен Василев коментира: "На 3 март, навръх националния празник, бяха разпространени лъжи, свързани с пари, истината е свързана с националния интерес."

От правителството обаче са категорични, че няма да има поскъпване на цените на тока за бита, нито на изравнителните сметки, които се отнасят за изминал период, а относно парното - там вече има поскъпване с 3% на природния газ, което ще се отрази. По-големият проблем са неплатените сметки на "Топлофикация - София", обясни от своя страна министърът на енергетиката Александър Николов.

И Борисов зове да се освободят горива от държавния резерв

И Борисов зове да се освободят горива от държавния резерв

Оставете горивата на 2-та лева, настоява той

Относно цените на тока за бита министърът на финансите Асен Василев уточни, че по информация КЕВР подготвя ново ценово решение след изтичане на мораториума за цените на ток, парно, вода, което няма да доведе до повишаване на цените за бита.

Компенсациите за бизнеса са до 31 март, обясни Асен Василев. Новият регулатор разработва нов сегмент на енергийната борса за между 12 и 18 месеца, като там да се предоставя електроенергия на ниски цени, ако не успее регулаторът, ще се обмисля с бизнеса. Александър Николов добави, че целта е цените да бъдат запазени в текущия формат, да няма допълнителни разходи за бита. Очаква се да се пуснат и други източници - следващата седмица, от Чирен, което от 15 март трябва да влезе първа година в експлоатация.

Корнелия Нинова, министър на икономиката, също потвърди, че правителството е в постоянен контакт с Държавния резерв за наличните количества, увеличават се количествата и има ежедневен контакт с Лукойл, за да има достатъчно количества горива. Асен Василев добави, че гориво не се закупува, тъй като има достатъчно.

КЗК: "Лукойл" ограничава вноса на горива

КЗК: "Лукойл" ограничава вноса на горива

Проверяват дали има aнтитpъcтoви нapyшeния