Държавният резерв е пълен с количества горива за 90 дни, но има и допълнително търговски запаси. Това заяви пред БНР Николай Василев, председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Той увери, че имаме достатъчно запаси.

"За 30 пълни дни от запасите отговаря държавата, а за останалите 60 дни отговорят компаниите производители и вносители на горива. С търговските запаси ще надхвърлим тези 90 дни", отбеляза той.

И Борисов зове да се освободят горива от държавния резерв

И Борисов зове да се освободят горива от държавния резерв

Оставете горивата на 2-та лева, настоява той

"Това, което правим в момента, е да набавим още пшеница за резерва - това е хлебна пшеница и фуражно зърно.

Имаме достатъчно за месеци напред като количества засега. Колко - е въпрос на класифицирана информация. Мисли се като възможност да имаме достатъчно хлебно зърно за населението за месеци напред", уточни още Василев.

Няма риск от недостиг на стоки заради войната в Украйна

Няма риск от недостиг на стоки заради войната в Украйна

България разполага със запаси от зърно за следващите 2 години

По повод кражбата на нафта от базата на Държавния резерв в село Поликраище Василев посочи, че се изтеглят количествата от резерва в складовете в Сливен и Поликраище, защото там е установена ниската правна култура на охранителите.

"Няма нанесени щети на базата и на агенцията, защото горивото, което крадците са източили, това реално е мътилката - остатък от гориво на дъното на самата цистерна - затова няма поражения", обясни той.

Нинова зове служебния кабинет: Отворете Държавния резерв

Нинова зове служебния кабинет: Отворете Държавния резерв

Според нея по-голямото предлагане на стоки ще понижи цените

Василев каза още, че за страната е важно в резерва да има достатъчно количества горива, хлебна пшеница, консервирани храни, бутилирана питейна вода, растително масло, лекарства и медицински изделия.

"За гладни години не мога да говоря за България, нямаме затруднения в доставките на горива или на пшеница, а имаме и достатъчно количества", допълни още шефът на Държавния резерв.

По думите на Василев от резерва може да се помогне на Украйна с това, което те поискат.