Столичният кмет Йорданка Фандъкова се надява на обединение с държавата за подкрепа и за модернизацията на Топлофикация-София.

Пред БНТ тя посочи, че две са важните задачи пред "Топлофикация - София" - намирането на механизъм за компенсация за огромната разлика между цените и стратегическата задача, с която се представи новият план.

Тя изтъкна, че София не иска подаяние, а това, което й се полага.

Американски доклад: Аварии, финансова нестабилност и замърсяване от Топлофикация-София

Американски доклад: Аварии, финансова нестабилност и замърсяване от Топлофикация-София

Предлагат нова когенерационна централа и надграждания за съществуващата, нови котли

Фандъкова коментира пикът на четвъртата вълна на COVID-19. Тя предупреди, че вирусът е коварен и призова всеки, който има възможност и може да се ваксинира, да го направи. Фандъкова посочи, че в София е най-големият процент на ваксиниране, но въпреки това той е крайно недостатъчен. Това, което прави Столична община е, че се е включила активно, продължават да се откриват нови пунктове за ваксинация. Няма интерес към ваксините, защото няма обща кампания, изтъкна Фандъкова.

Във връзка със зеления сертификат, Фандъкова посочи, че той е добро решение, но при нас за съжаление се е случило накрая, без комуникация, което създало притеснения и хаос. Въвеждането на зеления сертификат стана причина за чувствително увеличаване на ваксинираните, като за последните 10 дни поставените дози ваксини в София са около 60 000, посочи столичният кмет.

Софийските болници работят на предела на силите си, тревожи се Фандъкова

Софийските болници работят на предела на силите си, тревожи се Фандъкова

Особено е притеснителна ситуацията с интензивните легла

Най-сериозен е контролът по спазване на мерките в градския транспорт. За последната седмица са направени близо 800 проверки, наложените санкции обаче са малко. Повечето хора в градския транспорт спазват правилата и носят маски, обясни Фандъкова.

СО осигурява движение на градския транспорт без намаление на графика и без ограничаване на транспортната задача. За да има обществен и икономически живот, ние не си позволяваме да намаляваме транспортната задача, подчерта Фандъкова. Загубите са около 50 млн. лева за целия градски транспорт.

За ситуацията в болниците, Фандъкова предупреди, че тя е много тежка, но няма информация дали са връщани пациенти. Ние нямаме добър диалог с Министерство на здравеопазването както преди, но се опитваме да помагаме, оплака се Фандъкова. Софийският оперативен щаб не е спирал да работи, така че на местно ниво се опитваме да правим това, което ни е по възможностите, каза още Фандъкова.

По думите ѝ общинските болници са изключително натоварени, интензивни свободни легла почти няма. Легла за неинтензивни грижи обаче има.

Другата позиция на Фандъкова е, че училищата трябвало да бъдат затворени последни, а сега били затворени първи. Има спешни процедури за тестове, организация и това е най-голямото предизвикателство да се върнат децата, допълни кметицата.

Барбалов: Затварянето на училищата решено на база данни от екселската таблица

Барбалов: Затварянето на училищата решено на база данни от екселската таблица

СО предложи да се признава и началният ваксинационен процес

Тя предупреди, че икономиката няма да издържи, ако бъде въведен тотален локдаун. Няма ясен план в посланията на здравния министър, но Фандъкова очаква за училищата да има ясен план как и при какви условия ще се върнат децата.