Особено е притеснителна е ситуацията с интензивните легла. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред News.bg по повод състоянието на софийските болници в разгара на четвъртата вълна на COVID-19. Коментарът си тя направи, след като участва на официална церемония по връчването на наградите на Столична община в Софийската художествена галерия.

До 45 интензивни легла в болница Лозенец, командироват се лекари

До 45 интензивни легла в болница Лозенец, командироват се лекари

Болницата няма проблем с кислорода

Фандъкова увери, че ежедневно се следи информацията, която идва от всички софийски болници. Знаем всички, че ситуацията е доста тежка, много тревожна и всеки ден се увеличава броят на хората, които се нуждаят от болнично лечение, изтъкна тя.

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Ваксините не са икони, няма нужда да се вярва в тях

И четирите общински градски болници имат ковид отделения, като в две от тях има и интензивни легла. Всички те работят на предела на силите си, но за съжаление ние не сме част от екипа, който взима решения, обсъжда решения на национално ниво. Успяваме през Софийския оперативен щаб да предлагаме решения. Те невинаги се взимат предвид, обясни Фандъкова. Основна грижа на Столична община е да подпомогне процеса на ваксинация.

От тази седмица функционират още два допълнителни пункта за ваксинация в два от големите търговски центрове. Само за последните десет дни около 60 000 са ваксинирани в София, което е най-важният начин да се предпазим от пандемията, доволна е кметицата.

Стойчо Кацаров: Резервите в болниците се изчерпват

Стойчо Кацаров: Резервите в болниците се изчерпват

Локдаунът не решава проблема с епидемията, само го забавя

За въвеждането на тотален локдаун поради почти пълните интензивни легла в болниците, Фандъкова заяви, че на първо място трябва да има много сериозен контрол по спазването на мерките такива, каквито са. Последните, които трябвало да бъдат затворени, са учениците, но за съжаление те били първите, каза столичният кмет. Предложението на Софийския оперативен щаб било малките ученици да останат в училище, а не да бъдат затворени. За съжаление виждаме, че децата отново са най-потърпевши от всички тези мерки, посочи тя.

За това дали навреме е въведен зеленият сертификат и дали той ще помогне за увеличаване на ваксинационното покритие, Фандъкова е на мнение, че зеленият сертификат е начин, който работи във всички европейски страни. "За съжаление зеленият сертификат беше въведен без подготовка, много бързо и според мен и много по-късно, отколкото можеше да бъде. Това създаде неудобствата за хората, иначе сам по себе си той е една добра мярка", каза още Фандъкова за News.bg.