Според критериите в Плана на Министерство на здравеопазването трябва да сме в локдаун и сега сме практически в него, но се дава възможност на хората, които са ваксинирани. Локдаунът не решава проблема с епидемията, само го забавя, това е нежелана от никого мярка. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров след среща с фармацевтите в президентството. Той отново поясни критериите - заетите легла в болниците.

Ако не спазваме наложените мерки и заболяваемостта се увеличава, може да се очаква и локдаун, заключи Стойчо Кацаров.

По думите му ниската ваксинация е свързана с народопсихологията, но и с последните 10-15 г. на управление от популистко правителство, което "ни превърна в пример за корумпирана държава и доведе до деградация сред нас - загуба на ценности, което ни отличава от останалите европейци".

Кацаров не иска да се фиксира точен ден за връщане на учениците в клас, а каза, че ще се случи, когато се осигури безопасна среда за тях. Обществената поръчка за тестовете за учениците вече го чакат на бюрото му, каза министърът. Те ще се избират по най-ниска цена и според производители, одобрени от ЕК. Възможно е да няма добра организация, призна Кацаров.

Ние сме наистина в критична ситуация, каза Стойчо Кацаров относно твърденията на президента Румен Радев, че болниците светят в червено. Здравният министър обясни, че е изчерпан разкритият до момента капацитет и се откриват легла в нови отделения, но проблемът е, че вече няма толкова големи резерви в болниците.