Превозвачите са готови, ако получат покана, да отидат на още една среща с представителите на държавата. Те обаче са готови и за нов протест заради неизпълнението на исканията им.

Въпреки вчерашния скандал с пускането на запис от срещата в четвъртък в Министерски съвет, когато представители на превозвачите напуснаха демонстративно, са готови не само на среща, но и да предоставят и експертна помощ на правителството.

От Министерски съвет определиха пускането на запис като провокация и търсене на конфликт.

Бесни превозвачите напуснаха срещата си с Кирил Петков, готвят блокада на държавата
Обновена

Бесни превозвачите напуснаха срещата си с Кирил Петков, готвят блокада на държавата

Караджов не се плаши от протестите на бранша и се надява на по-конструктивен диалог на следващата среща

Автобусните превозвачи са готови за още един диалог с представителите на държавата, за да не се стига до провеждането на протести, обяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи в студиото на Нова телевизия, а забележките и възмущението й бяха насочените преди всичко към етикета на правителството.

"Не сме отишли там, за да слушаме колко торти е произвела съпругата на премиера", каза Магдалена Милтенова. Тя не знае кой е направил записа, нито кой го е пуснал, но му благодари, защото "всички лъжи, които бяха изречени в предните дни, станаха ясни". Тя дори подозира, че записът е изтекъл от самия Министерски съвет, които по думите й, е правил такъв. Иначе превозвачите нямали какво да крият, но от МС не били адекватни.

"Тези хора нямат понятие от протокол, етикет и морал", категорична бе Милтенова и допълни: "ние не можем да компенсираме първите седем години".

Транспортният бранш готви блокади, ако не бъдат чути

Транспортният бранш готви блокади, ако не бъдат чути

Протести освен в София има и в редица градове в страната като Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Русе и Благоевград

"Съвсем възпитано помолих премиера да продължим конструктивно разговора, след като се бяхме отдалечили от темата. Не сме отишли там, за да слушаме колко торти е произвела съпругата му. Така започна разговорът ни. Това нормално ли е? Говореше се на различни теми, но не и по тази, за която бяхме отишли. Проявихме търпение. След моята молба той избухна. Не мога да приема, че на една среща, която е направена под формата на диалог, трябва да има само монолог."

По думите й от срещата не е имало никакъв ефект и на нея не се е чуло нито едно конструктивно решение. Според нея фокусът на протестите и исканията на превозвачите е изместен към тол системата и към "тортите, които съпругата на премиера прави". Нямало европейска държава, в която второстепенната пътна мрежа да се заплаща. У нас проблемът е, че парите от тол таксите просто ги няма.

Караджов няма да отстъпи пред тировете и те ще плащат тол за второкласните пътища

Караджов няма да отстъпи пред тировете и те ще плащат тол за второкласните пътища

Обмислят варианти за маршрутизиране на транзитния трафик

Основното искане на превозвачите в момента е свързано с високите цени на горивата. Те настояват да бъдат регулирани посредством намаляването на акциза и махането на биодобавката - мерки, които не само ще облекчат тях, но и всеки един български гражданин, който отива на бензиностанцията.

Превозвачите настояват, че в много европейски страни правителствата са подкрепили транспортния сектор с мерки и облекчения, само в България това не е направено.

По думите й от бранша са отворени за диалог, но държат от тук нататък срещите да се провеждат в присъствието на медиите. Според нея е редно премиерът да поднесе извинение на превозвачите.

На "непрофесионалните и некомпетентни приказки" от страна на правителството и премиера, превозвачите предлагат да предоставят експертна помощ. "Ако нямат експертиза, ние сме готови да им я предоставим", заяви Милтенова.

ГЕРБ и ПП се карат с превозвачи в кафето на парламента

ГЕРБ и ПП се карат с превозвачи в кафето на парламента

Чакат разрешение на АПИ да изплати над 1 млрд. лв. на фирмите за пътно поддържане