Превозвачите искат оставките на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, на регионалния министър Гроздан Караджов и на транспортния министър Николай Събев. Причината - арогантното и нагло поведение на властта спрямо тях.

За това настоя председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова на пресконференция в БТА.

Целта не е свалянето на правителство, а диалог, но и необходимост от уважение. Ако превозвачите не получат оставките на тримата министри, ще спрат да работят, ще затворят границите, ще спрат превоза на пътниците и ще спрат и снабдяването на стоките в магазините. На 18 май превозвачите ще преустановят цялата транспортна дейност.

Транспортният бранш готви блокади, ако не бъдат чути

Транспортният бранш готви блокади, ако не бъдат чути

Протести освен в София има и в редица градове в страната като Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Русе и Благоевград

Асен Василев като финансов министър е позор за превозвачите. Кой управлява държавата в момента - "Продължаваме промяната" или цялата коалиция, недоумява Милтенова.

Тя запита лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов кой е суверенът в държавата. Гроздан Караджов или българският народ, допълни тя. ИТН трябвало да си приберат министър Караджов и да решат какво ще правят.

До вчерашния ден нямахме министър на транспорта, а политолог, който във "Фейсбук" излезе с критика към президента Румен Радев. В министерството трябва да има министър на транспорта, а не министър на външните работи, разкритикува Милтенова работата на Николай Събев.

Тя бе категорична, че ако трябва, ще искат и още оставки.

Караджов няма да отстъпи пред тировете и те ще плащат тол за второкласните пътища

Караджов няма да отстъпи пред тировете и те ще плащат тол за второкласните пътища

Обмислят варианти за маршрутизиране на транзитния трафик

Правителството не се е срещало с превозвачите, нито са получили покана за следващата седмица, уточни Милтенова.

"Нищо не можем да им обясним, не могат или не искат да разберат. Нямаме никакво разбирателство от страна на правителството към настоящия момент. Ние ще бъдем изключително благодарни, ако ни дадат 650 млн. лв. и ще поднесем извиненията си", коментира Милтенова.

Превозвачите ще бъдат кротки, защото смятат, че техните изисквания са разумни и експертни. Следващият им протест обаче нямало да бъде кротък, като още от сега се се разграничат от всякакви политически лозунги.

ГЕРБ и ПП се карат с превозвачи в кафето на парламента

ГЕРБ и ПП се карат с превозвачи в кафето на парламента

Чакат разрешение на АПИ да изплати над 1 млрд. лв. на фирмите за пътно поддържане

Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев зави, че управляващите ги третират като престъпници, които не си плащат тол таксите, и като хора, които не са наясно със ситуацията. Той има сериозни опасения, че правителството предприема мерки да заглуши гласа на превозвачите.

Чувал от 2 месеца как акцизът на горивата не можел да бъде намален, защото бил на минимум. Трябва правителството да си влезе в ролята и да поиска от ЕК намаляване на акциза, настоя Арабаджиев.

По думите му управляващите си мислели, че от бизнеса не можели да четат и не се интересували какво се случва. Арабаджиев очаква след пресконференцията на превозвачите да има и натиск спрямо тях.

Превозвачите в България бяха категорични, че не са "пета колония" у нас.