Транспортният бранш - товарни и автобусни фирми и шофьорски организации излязоха на национален протест. Само в София центърът на града бе блокиран от над 200 тежкотоварни камиона и десетки автобуси, като бе спряно движението по централния булевард "Цар Освободител" в района преди Министерски съвет.

Няколко са основните искания на бранша - отпадане на биодобавката към цената на горивата за 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за същия период, както и замразяване на планираното от държавата увеличаване на обхвата на тол системата.

"Цените започват да стават непосилни за превозвачите. Редица европейски държави предприеха мерки, като за съжаление България не е една от тях. И да кажем - в България горивото не е най-евтино от цяла Европа, както се тиражираше", каза пред News.bg Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

По изчисленията на бранша само от отпадането на т.нар. биокомпонента цената на литър гориво ще намалее с между 10 и 15 стотинки на литър.

"Да се мисли за варианти за възстановяване или намаляване на акциза, като сме предложили механизми това да се случи", добави Димитров. Превозвачите недоумяват и защо при условие, че страната ни купува основно по-евтин руски нефт, цените на горивата остават високи.

Увеличаването на обхвата на тол системата, за което анонсира министърът на регионалното развитие и благоустройството Йордан Караджов пък допълнително ще нанесе значителен удар върху бранша.

Превозвачи паркират автобуси и камиони на 27 април на жълтите павета

Превозвачи паркират автобуси и камиони на 27 април на жълтите павета

Те обявиха протест на 27 април

"Най-после властимащите да чуят народа и да предприемат някакви действия. Протестираме, защото има едно голямо бездействие от управляващите. Нито имаме адекватна транспортна политика, нито имаме адекватен контрол на цените на горивата. Единствено помпаме инфлацията, единственото действие от тези управляващи е, че искат да качат тол таксите", каза на свой ред Христо Радков, председател на Българското управление на шофьорите.

Готви се втори общонационален протест на 18 май, ако исканията на транспортния сектор не бъдат чути от отговорните фактори, като са планирани по-радикални действия като блокиране на пътища и гранични пунктове.

Протести освен в София има и в редица градове в страната като Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Русе и Благоевград.