Унгария иска 750 млн. евро, за да може реално да прекрати вноса на руски петрол. Това стана ясно от думите на външния министър Петер Сиярто пред испанския вестник "Ел Паис".

Той посочи, че страната му не може да подкрепи предложението на ЕС за забрана на целия внос на руски суров петрол и рафинирани горива без "решение" на разходите за адаптиране на енергийните доставки и инфраструктурата.

Думите на министъра са "най-близкото, до което Унгария е стигала в назоваването на цената си за подкрепа на шестия пакет от санкции на ЕС", пише в. "Политико".

Засега обаче няма гаранция, че Будапеща ще одобри или че други държави от ЕС ще се съгласят да финансират Унгария, за да може тя да се съгласи със санкциите.

Унгария е против предложеното ембарго върху руския петрол и предупреждава, че въздействието на подобна забрана ще бъде тежко за икономиката й.

Унгария обясни кога ще подкрепи ембарго на руския петрол

Унгария обясни кога ще подкрепи ембарго на руския петрол

Иска забраната за внос да се прилага само за морските превози

Сиярто посочи, че трябва да бъдат взети предвид различните национални енергийни ситуации в рамките на ЕС.

Той изтъкна, че Унгария не само е страна без излаз на море, но и зависи от руския нефт и газ заради исторически изградената си инфраструктура.

По негови думи предложението на ЕК създава огромен проблем за страната. "Нашата рафинерия е предназначена за руски петрол. За да преработим други видове петрол, ще трябва да инвестираме между 500 и 550 милиона евро — това ще отнеме около четири години. За да подменим нефтопровода от Русия, ще трябва да разширим капацитет на газопровода Адриатическо море, което би означавало 200 милиона евро и не знаем колко време ще отнеме това. Цената на газа в Унгария ще се увеличи с 55%", коментира министърът.

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Правителството защитава на първо място националния интерес, изтъква Петер Сиярто

Той заяви, че Унгария не може да подкрепи настоящия пакет от санкции, освен ако Брюксел не предложи решение.

"Това, което казахме на председателя на Комисията в понеделник, беше, че нейното предложение създава проблем за нас. Без предложено решение, Унгария не може да подкрепи пакета от санкции", категоричен бе Сиярто.

Той повтори предложението на Унгария доставките по тръбопроводи да бъдат освободени от забраната на петрола и фокус на санкциите да бъдат доставките с кораби.