Руските доставки по тръбопроводи трябва да бъдат освободени от планираните петролни санкции на Европейския съюз срещу Москва, които в сегашната си форма биха унищожили икономиката на Унгария. Това заяви унгарският външният министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че след разговори с представители на ЕС споразумение между Будапеща и Брюксел относно предложената забрана все още изглежда малко вероятно.

Брюксел няма предложение за решение, което би могло да се справи с въздействието на атомната бомба от това потенциално ембарго на руския петрол върху икономиката на Унгария, подчерта Сиярто във видео във Фейсбук.

Повечето от останалите страни членки на ЕС подкрепят забраната на руския петрол, предвидена в новия, шести пакет от санкции срещу Москва заради войната в Украйна. За такова решение обаче е необходимо единодушие, като именно Унгария е най-отявленият критик.

Орбан: Унгария няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия в сегашната им форма

Орбан: Унгария няма да подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия в сегашната им форма

Забрана на вноса на руски петрол би представлявало "атомна бомба", хвърлена върху унгарската икономика

В понеделник унгарският премиер Виктор Орбан и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обсъдиха инвестиции в модернизиране на унгарската петролна инфраструктура.

Френският президент Еманюел Макрон също проведе разговор с Орбан тази седмица.

Сиярто обаче посочи, че единственият начин за споразумение би бил, ако забраната се прилага само за морски превози на петрол. Според него би било реалистично ЕС се върне към първоначалното предложение на Унгария извън обхвата на ембаргото да останат доставките по тръбопроводи.

Доставките на руски петрол по тръбопровода "Дружба" съставляват около 65% от нуждите на Унгария от петрол.

По-рано Орбан увери, че е готов да преговаря, стига да вижда предложение, което отговаря на унгарските интереси.

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Унгария твърдо против санкции за руския петрол, Западът не я интересувал

Правителството защитава на първо място националния интерес, изтъква Петер Сиярто