Германският вицепремиер и министър на икономиката Роберт Хабек е разочарован, че ЕС все още не се е споразумял за петролно ембарго срещу Русия, каза той в интервю за германското радио Deutschlandfunk , добавяйки, че Германия би била готова да се откаже от участието на Унгария в него, за да ускори предложената забрана, предава Ройтерс.

"Ако председателят на Европейската комисия каже, че другите 26 страни ще направим това без Унгария, тогава това е решение, което винаги бих подкрепил", каза Хабек пред германската медия преди разговорите с политически и индустриални лидери на Световния икономически форум в Давос.

"Но все още не съм чул това от ЕС", добави той.

Унгария засега твърдо се противопоставя на въвеждането на петролно ембарго срещу Русия, като се мотивира с това, че страната е силно зависима от руския петрол, който се доставя до страната по тръбопровода "Дружба", построен по времето на социализма и Варшавския договор. Будапеща се мотивира с това, че страната няма излаз на море, за да може да доставя петрол от друго място. В същото положение са и Чехия, и Словакия, като тяхната позиция е по-мека и те са склонни на преговори по въпроса. България също заяви, че би наложила вето на подобни санкции, ако в тях не се предвижда изключение и за нашата страна, която въпреки, че се намира на море има само една рафинерия, която е настроена да преработва руски петрол сорт "Уралс". Различните видове петрол в света нямат еднакво съдържание и се налага технологична пренастройка на системите.

Кабинетът преговаря с Лукойл за работа 100% без руски петрол

Кабинетът преговаря с Лукойл за работа 100% без руски петрол

КЕВР подготвя ново ценово решение за след изтичане на мораториума