Словакия ще търси изключение от ембаргото на руския петрол, договорено от Европейския съюз в следващия набор от санкции срещу Москва заради войната в Украйна, съобщи Министерството на икономиката на Словакия във вторник, цитирано от Ройтерс.

Европейската комисия подготвя шести пакет от санкции срещу Русия и се очаква да приключи работата си във вторник.

Двама служители на ЕС заявиха в понеделник, че Европейската комисия може да изключи Словакия и Унгария от ембарго за закупуване на руски петрол, като се има предвид зависимостта на двете страни от руския петрол.

Бербок в Балтика: Германия ще се откаже напълно от руски петрол и газ

Бербок в Балтика: Германия ще се откаже напълно от руски петрол и газ

Трите балтийски държави, като членки на НАТО, могат 100% да разчитат на Германия

Словакия получава почти целия си внос на суров петрол от Русия, а страната заяви, че има резерви за 120 дни.

"Ако се стигне до ембарго срещу руския петрол като част от допълнителен пакет от санкции срещу Русия, тогава Словакия ще поиска освобождаване", заяви Министерството в отговор на въпроси на Ройтерс.

Ведомството заяви, че преработката на различни видове петрол не може да стане веднага и че смяната на технологията е сложна във финансово отношение и отнема много време.

Припомняме, че българското правителство поиска от единаствения производител на горива в България "Лукойл Нефтохим" да се подготви за работа с петрол, различен от руския.

Германия, най-големият купувач на руски петрол в ЕС, през последните дни заяви, че може да се справи с петролното ембарго, след като първоначално се съпротивляваше от страх от икономическата цена.

Словакия готова да даде МиГ-29 на Украйна, а Полша ще пази словашкото небе

Словакия готова да даде МиГ-29 на Украйна, а Полша ще пази словашкото небе

Скоро след това Словакия може да получи F-16 от САЩ