Словакия е готова да започне преговори за прехвърляне на изтребители МиГ-29 към Украйна, сигурността на въздушното й пространство ще бъде защитено от полските ВВС, съобщават ТАСС и "Ройтерс".

Изявлението е на началника на словашкото военно министерство след среща в Братислава с полския му колега Мариуш Блашак. Министерството на отбраната на Словакия започва процес, който в съответствие с действащото законодателство на страната временно ще прехвърли отговорността за осигуряване на сигурността на националното въздушно пространство на полските военновъздушни сили.

В обозримо Словакия ще получи американски изтребители F-16, които поръча за своите ВВС. Полша е готова да охранява въздушното пространство на Словакия.

Словакия подарява системите си С-300 на Украйна

Словакия подарява системите си С-300 на Украйна

Това е пълен обрат в позицията на Братислава

Словакия, която експлоатира 12 самолета МиГ-29 заяви по-рано, че ще обмисли предоставянето на самолети, за да помогне на Украйна да се защити от нахлуващите руски сили, ако може да бъде организирана алтернативна защита на собственото й въздушно пространство.

"Получих потвърждение, че Полша е готова да се погрижи за въздушното пространство на Словакия от момента, в който Словакия реши да изпрати самолетите Миг-29", каза словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

"Тези задължения ще се изпълняват от територията на Полша... По правило ще разширим обхвата на действие на полската дежурна група, която използва самолети F-16", каза Блашчак.

Министрите не казаха кога ще започне мисията на Полша във въздушното пространство на Словакия.

Словакия очаква първата доставка на произведени в САЩ самолети F-16 през 2024 г., от обща партида от 18, които се съгласи да закупи през 2018 г.

Русия каза, че пристигането на западни оръжия в Украйна означава, че сега води "прокси война" срещу НАТО. Президентът Владимир Путин заплаши тази седмица с неуточнено отмъщение, докато външният му предупреди за заплаха от ядрена война.

Русия отхвърли предупрежденията на Запада, че заплашва с ядрена война

Русия отхвърли предупрежденията на Запада, че заплашва с ядрена война

Играят си със страховете на хората, коментира Захарова