Словакия дари своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна, съобщи в петък премиерът на страната Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс.

Това е пълен обрат на позицията на Братислава заявена от министъра на отбраната Ярослав Над при посещението на американския му колега Лойд Остин миналия месец.

Тогава Над подчерта, че Словакия може да предостави тази система само при условие, че получи адекватна замяна, като обърна внимание, че пристигащите в страната противовъздушни системи "Пейтриът" остават собственост на Дания и Германия, а Братислава иска да придобие собствени такива.

В Словакия  разполагат системи "Пейтриът"

В Словакия разполагат системи "Пейтриът"

Те ще се управляват от чужди военни

Припомняме, че системите С-300, разположени в Словакия, са много търсени от украинския президент Володимир Зеленски, защото украинските военни ги познават и могат да работят с тях. Такива системи има и България, която тогава беше следващата дестинация на американския министър на отбраната, пише Би Би Си. Словашката армия разполага и с малък флот от изтребители МиГ-29, зависими от руско обслужване.

Подобна е и ситуацията в България, където системи С-300 пазят небето над столицата и над АЕЦ Козлодуй. Официално с България не са били водени разговори за прехвърлянето на тези системи в Украйна.

Гърция също разполага със системите С-300, но те са придобити от Русия след разпадането на СССР и за да ги изпрати някъде се нуждае от разрешението на Москва. Гръцките системи са базирани на остров Крит.

Гърция отказа да изпрати ракетни системи на Украйна

Гърция отказа да изпрати ракетни системи на Украйна

Атина не иска да подкопава собствените си отбранителни способности