По искане на НАТО Нидерландия и Германия ще доставят на Словакия американски системи за противовъздушна отбрана Patriot вместо системите за противовъздушна отбрана С-300, ако последните бъдат предадени на Украйна, разкри УНИАН.

Съобщава се, че Германия и Нидерландия ще разположат системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в близост до военновъздушната база "Слиач" в Централна Словакия.

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

Самолетите ще пристигнат през първата половина на 2024 г.

"Днес беше взето окончателно решение системата да бъде внедрена. Те имат за цел да засилят възпирането на съюзниците и да защитят словашката територия и нейните жители от всякаква ракетна заплаха. Словакия граничи с Украйна. ЗРК "Пейтриът" ще бъдат въведени в експлоатация от средата на април", се казва в изявление на холандските военни.

Припомняме ви, че по-рано президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускането на 800 млн. долара за подпомагане на сигурността в Украйна. Той също така отбеляза, че в събота администрацията му е разрешила още 200 млн. долара или постоянни доставки на оръжия и боеприпаси за Украйна.

Словакия е готова да даде С-300 на Украйна

Словакия е готова да даде С-300 на Украйна

Страната очаква замяна от НАТО

По-рано CNN съобщи, че САЩ и техните съюзници от НАТО са предоставили на въоръжените сили на Украйна системи за противовъздушна отбрана, които ще защитават украинското небе от руски крилати ракети. Става дума за системите за противовъздушна отбрана "Оса" от съветската епоха (по класификацията на НАТО: SA-8), системите S-300 (SA-10, SA-12) и преносимите системи за противовъздушна отбрана "Стрела-3" (SA-14).