Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над заяви, че страната му е готова да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят на Братислава заместител, но американският му колега Лойд Остин, който е на посещение в страната, каза пред репортери, че няма какво да добави по въпроса, предава Ройтерс.

Украйна призова западните държави да й предоставят средства за противовъздушна отбрана, които ще й помогнат за отблъскване на руската инвазия, която продължава четвърта седмица.

От българското правителство отказаха да коментират подобна вероятност. 

Правителството не коментира дали Лойд Остин ще иска въоръжение от България

Правителството не коментира дали Лойд Остин ще иска въоръжение от България

Предстои среща на Кирил Петков с Лойд Остин

"Обсъждахме със САЩ, Украйна и други съюзници възможността за разполагане, изпращане или предоставяне на С-300 на украинците и сме готови да го направим", каза на пресконференция словашкият министър на отбраната."Ние искаме да го направим, в момента, в който получим подходящ заместител."

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който говори заедно с Над, отказа да коментира дали Съединените щати могат да осигурят заместител.

"Нямам какво да Ви кажа този следобед. Това са неща, върху които ще продължим да работим с всички наши съюзници. И със сигурност това не е само проблем на САЩ, това е въпрос на НАТО", каза Остин, без да уточнява какво точно има предвид .

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда допълнителна помощ от 800 милиона долара за Украйна, включително оръжия за противодействие на самолети и танкове.

Но именно системите С-300, разположени в Словакия, са много търсени от украинския президент Володимир Зеленски, защото украинските военни ги познават и могат да работят с тях. Такива системи има и България, която е следващата дестинация на американския министър на отбраната, пише Би Би Си.

Американският министър на отбраната пристига на посещение у нас

Американският министър на отбраната пристига на посещение у нас

Част от европейската му обиколка следващата седмица

В замяна Словакия очаква да получи американската противовъздушна ракетна система "Пейтриът", която ще бъде разположена за определен период от време в страната. Словакия обаче не счита това за достатъчно, като се има предвид, че тя няма да е тяхна собственост и не е ясно колко дълго ще бъде базирана в страната. Страната разполага и с малък флот от изтребители МиГ-29, зависими от руско обслужване.

"Обсъждахме различни варианти как да запълним тази празнина, ако решим да не използваме повече МиГ-29", каза Над и добави, че Словакия очаква да получи изтребителите F-16 на Lockheed Martin през 2024 г.

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

САЩ ще изпратят на Словакия изтребители F-16 с година закъснение

Самолетите ще пристигнат през първата половина на 2024 г.

Словакия споделя 98-километрова граница с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ да предостави повече оръжия, за да помогне на страната му да се защити от руските въздушни удари.

В отговор на опасенията на президента Джо Байдън и много американски законодатели, че въвеждането на зона, забранена за полети, може да ескалира конфликта с Русия, Зеленски настоя за още самолети и системи за противовъздушна отбрана.

Русия превърна украинското небе в източник на смърт, подчерта той на видеосреща на Камарата на представителите и Сената. Трябва да защитя нашето небе, категоричен бе държавният глава