Първите доставки на нови американски изтребители F-16 за Словакия ще пристигнат година по-късно от очакваното - през 2024 г. Това съобщи словашкото Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

От ведомството уточняват, че забавянето се дължи на проблеми с доставките, породени от двегодишната пандемия от COVID-19 и глобалния недостиг на чипове.

Правителството на САЩ уведоми правителството на Словакия за забавянето на доставката на изтребители F-16 с 12-14 месеца, се посочва в комюникето.

Първите доставки трябва да пристигнат през първата половина на 2024 г.

Словакия купува 14 американски F-16, заменя старите МиГ-ове

Словакия купува 14 американски F-16, заменя старите МиГ-ове

Сделката за милиарди евро бе оповестена през юли, след като правителството и САЩ дадоха одобрението си

През 2018 г. Словакия, която е член на НАТО, подписа споразумение за закупуване на 14 самолета на стойност около 1,6 милиарда долара, за да замени остарелите руски самолети МиГ-29, като част от усилията за модернизиране на армията.

Словашкото правителство избра F-16, произведени от американската компания "Локхийд Мартин", пред по-евтините шведски самолети Gripen, произведени от "Сааб".

Министерството на отбраната увери, че забавянето няма да се отрази на способностите на страната да защитава въздушното си пространство.

Словакия е една от страните в източната част на Европейския съюз, която граничи с Украйна. Над 165 000 бежанци са влезли в страната, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

НАТО се опита да засили присъствието си в източните държави членки след руската инвазия, като тази седмица словашкото правителство одобри приемането на до 2100 чуждестранни войници на своя територия.

Словакия избра Ф-16 пред „Грипен”, заменя руските МиГ-29

Словакия избра Ф-16 пред „Грипен”, заменя руските МиГ-29

Американските самолети са по-модерни и по-добри