Словакия купува 14 американски бойни самолети F-16 Block 70/72. За това съобщи словашкият военен министър Петер Гайдош на пресконференция в столицата Братислава, предаде АФП.

Днес той подписа споразумението за закупуването с вицепрезидента на Lockheed Martin Ана Вугофски. То е на стойност 1,58 млрд. евро (1,8 млрд. долара) и включва самолетите, оборудването им и обучението на пилотите.

Преди това сделката вече беше одобрена от правителството на Словакия и Държавния департамент на САЩ.

През юли бе оповестено, че Словакия предпочита да закупи нови изтребители Ф-16 от Lockheed Martin пред шведски "Грипен". В публикувания анализ на военното министерство преди решението на кабинета беше отбелязано, че американските самолети са по-модерни и по-добри. Преди това премиерът Петер Пелегрини отложи решението си с довода, че това е твърде сериозно споразумение за милиарди евро и иска да получи сравними предложения, от които да избере без никакви съмнения.

Според договора, първите 4 бойни самолети ще бъдат доставени през 2022 година. Останалите страната ще получи през 2023 година.

С новите са изтребители страната ще замени старите МиГ-ове, останали още от съветско време. Словакия, член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на 12 самолета МиГ-29 до есента на 2019 година. Договорът е на стойност между 20 и 50 милиона евро на година, според който дузина руски техници са базирани в словашка военновъздушна база.

Сделката ще трябва да бъде удължена и след сключването на споразумение за закупуване на нови самолети, докато изтребителите бъдат доставени.

Словакия избра Ф-16 пред „Грипен”, заменя руските МиГ-29

Словакия избра Ф-16 пред „Грипен”, заменя руските МиГ-29

Американските самолети са по-модерни и по-добри

Словакия планира да отдели 6,5 милиарда евро до 2030 г. за модернизиране на армията.

Така ще постигне пълна съвместимост със страните-членки на НАТО.