Правителството на Словакия постигна съгласие да закупи 14 американски изтребителя Ф-16, с които ще замени руските МиГ-29, обяви военното министерство на страната, цитирано от "Ройтерс".

Словакия отложи решение за подмяна на руски изтребители с Ф-16 или “Грипен”

Словакия отложи решение за подмяна на руски изтребители с Ф-16 или “Грипен”

Това съобщи премиерът на европейската страна Петер Пелегрини

Словакия предпочете нови изтребители Ф-16 от Lockheed Martin пред шведски "Грипен". В публикувания анализ на военното министерство преди решението на кабинета се отбелязва, че американските самолети са по-модерни и по-добри.

В края на миналия месец Словакия отложи решение за подмяна на остарелите руски самолети МиГ-29 с американски изтребители Ф-16 или шведски "Грипен". Първоначално военното министерство трябваше да представи анализ на двата варианта до 29 юни за правителствено одобрение, но министър-председателят Петер Пелегрини обяви, че това е много голямо решение, за да се взема под натиск.

Словакия, член на НАТО, има договор с Русия за поддръжка на 12 самолета МиГ-29 до есента на 2019 г. Договорът е на стойност между 20 и 50 милиона евро на година, според който дузина руски техници са базирани в словашка военновъздушна база. Сделката ще трябва да бъде удължена и след сключването на споразумение за закупуване на нови самолети, докато изтребителите бъдат доставени.

За доставянето на нови изтребители "Грипен" ще са необходими 18 до 24 месеца, а за Ф-16 - до 2023 г., съобщи Ярослав Над, словашки анализатор.

Словакия планира да отдели 6,5 милиарда евро до 2030 г. за модернизиране на армията.