Информацията на британския ежедневник "Файненшъл таймс", че САЩ се опитват да убедят България да предостави зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие С-300 на Украйна не е потвърдена от българското правителство.

От Министерския съвет са отказали на БНР да коментират публикациите в германското издание "Шпигел" и в британското "Файненшъл таймс".

Русия предупреждава ЕС, че военно-техническата помощ за Украйна няма да остане без последствия

Русия предупреждава ЕС, че военно-техническата помощ за Украйна няма да остане без последствия

Както и за отделни страни от ЕС, които разрешават участие на наемници в Украйна

Според техни твърдения министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, който в събота ще се срещне с премиера Кирил Петков, може да се опита да убеди правителствата на Словакия и на България да изпратят на Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300. Противоракетните комплекси са руско производство, още от Студената война. С такива комплекси са обучени да боравят украинските военни. Днес шефът на Пентагона е в Словакия.

Припомняме, на 19 ноември 1990 г. в Париж е подписан Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Целта му е да балансира конвенционалното въоръжение на страните. Ежегодно се правят прегледи на въоръжението на база двустранни и многостранни споразумения. На 26 април 2007 г. президентът на Русия Владимир Путин обяви мораториум върху изпълнението на Договора за ограничаване на обикновените въоръжени сили в Европа, но това бе само заявка, Москва нямаше намерение да излиза от този договор.

Всяко преместване на подобна техника не може да стане без международни санкции и правителствени решения, припомнят военни експерти. 

По силата на този договор и България унищожи свое въоръжение. На 19 октомври 2002 г. бе унищожена и последната ракета от комплексите СС-23, СКЪД и ФРОГ

Тази сутрин бе отменено правителственото заседание заради разместване на програмата на премиера Кирил Петков.

Малко по-рано след среща с американския военен министър словашкият министър на отбраната Ярослав Над обяви, че страната му е готова да предостави зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, ако НАТО осигури техен заместител.

Междувременно руският посланик в България Елеонора Митрофанова предупреди да не изпращаме оръжие за никъде.

НАТО повиши готовността на оперативните си сили в Европа

НАТО повиши готовността на оперативните си сили в Европа

Според Лойд Остин твърдението, че Москва има вече план за атака на Украйна не е блъфиране

Според Си Ен Ен на Братислава е предложено в замяна да получи американски зенитно-ракетни системи "Пейтриът" от Германия и от Нидерландия.

От Братислава американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че Съединените щати няма да затварят небето над Украйна, защото зона, забранена за полети, означава конфликт с Русия.

Украинските сили успешно използват системите за противоракетна отбрана срещу Русия, допълни Остин и заяви, че целта е да продължи подпомагането за тактики и оръжия, които са доказали ефективността си.

8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа

8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Източна Европа

Заради вероятна руска инвазия...