Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко коментира на среща с посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер, че военно-техническата помощ за Киев няма да остане без последствия за Европейския съюз. Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация, разпространено в сряда и цитирано от ТАСС.

"Руската страна посочи опасността от решения на ЕС в нарушение на собствените им задължения да предоставят на Киев военно-техническа помощ, включително смъртоносни оръжия, и на отделни страни от ЕС да разрешат участието на наемници във военните действия в Украйна. Беше подчертано, че подобни стъпки няма да останат без последствия".

Русия обясни удара край Лвов: елиминиране на чужди наемници

Русия обясни удара край Лвов: елиминиране на чужди наемници

Версията на Игор Конашенков, че там са ударили и пратка с оръжия

Грушко също така посочва на посланика на ЕС неприемливостта на русофобията и агресивните атаки срещу руснаци в Европа и подчерта важността на безопасната работа на руските дипломатически мисии в ЕС.

"Особено внимание се обръща на неприемливостта на прояви на открита русофобия и агресивни атаки срещу руски граждани и рускоезични жители на територията на страните-членки на ЕС".

"Беше отбелязано значението на спазването от всички държави-членки на ЕС на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. за осигуряване на сигурността и нормалното функциониране на руските чуждестранни представителства".

На срещите на Грушко с посланиците на Гърция, Франция и Полша, които се състояха заедно с посещението на посланика на ЕС, са засегнати и хуманитарни въпроси в Украйна.

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Путин: Западът не познава Русия, ако мисли, че ще отстъпим

Москва щяла да постигне целите си в Украйна