Руските военни твърдят, че до 180 "наемници" са убити при удара по Яворов, в близост до Лвов.

Генерал-майор Игор Конашенков, официален говорител на руското Министерство на отбраната, представи своята версия за удара по полигона "Яворов" тази сутрин. Според него там са били унищожени до "180 чуждестранни наемници и голяма пратка чуждестранни оръжия", съобщава ТАСС.

Ударените съоръжения, по думите му, са били "база за обучение и бойна подготовка на чуждестранни наемници", преди да бъдат изпратени в районите на бойните действия, както и база, в която са се съхранявали оръжия и военно оборудване, доставени на Киев от западни държави.

Украинските власти съобщиха, че в "Яворов" са загинали 35 души и над 130 ранени.

35 загинали и над 130 са ранени на 10 км. от полско-украинската граница

35 загинали и над 130 са ранени на 10 км. от полско-украинската граница

Лвов е един от основните пунктове за доставка на хуманитарна и военна помощ на НАТО

Конашенков заяви, че за поразяването са използвани "високоточни оръжия с голям обсег". Украински източници твърдят, че това са крилати ракети, изстреляни от самолети над Черно море.

"Елиминирането на чуждестранните наемници, пристигащи на украинска територия, ще продължи", подчерта генерал-майорът.

Както Конашенков съобщи по-рано, наемниците в Украйна саботират "специалната военна операция" и нападат руско военно оборудване и авиация. Такива атаки се извършват с помощта на западни оръжия: противотанкови системи Javelin (САЩ), NLAW (Обединеното кралство) и преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger.

Руското министерство на отбраната призова чужденците да помислят седем пъти, преди да отидат да се бият в Украйна. Според изявленията на официалното представителство към украинската армия, съставена от националисти, са се включили и чуждестранните наемници, включително такива от Близкия изток, като те използват цивилни граждани като жив щит и именно те обстрелват жилищни сгради.