35 загинали и 134 ранени, които се намират в болница с различна степен на увреждания, в резултат на обстрела на военния полигон "Яворов", близо до Лвов. Данните съобщи губернаторът на Лвовска област Максим Козицки.

Първоначалната информация бе за девет души загинали и 57 са ранени 

Също така първоначално бе съобщено за две, после за осем изстреляни от Русия ракети по полигона. В последствие информациите гласят за 30 ракети, те не са потвърдени официално.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че чуждестранни военни инструктори работят на военния полигон в Яворов. Той нарича атаката нова терористична атака срещу мира и сигурността в близост до самата граница на ЕС и НАТО.

Припомняме, че вчера руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че конвоите, изпращани от западните сили в помощ на Украйна, вече са легитимни мишени.

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Кремъл готви списъци с ответни персонални санкции

Яворов е само на 10 км от полската граница и на 60 км от центъра на Лвов. Ройтерс съобщава за десетки линейки, които са тръгнали от полигона към областния град.

Военният полигон е известен още като Международен център за поддържане на мира и сигурността (МЦПМ). Площта му е 390 квадратни километра и в него могат да се настанят 1790 души. Все още не е ясно колко души са били там по време на обстрела. Полигонът се използва за обучение на украинския военен контингент с участието на партньорите от НАТО в програмата "Партньорство за мир".

Лвов е един от основните пунктове в Украйна, през които се доставя хуманитарна и военна помощ на НАТО.

Градът, разположен в Западна Украйна и е част от световното културна наследство под егидата на ЮНЕСКО, е приел десетки хиляди бежанци от началото на военните действия и до този момент е спирка по пътя на бежанците от Източна Украйна. До този момент в тази част на страната не се водят наземни боеве и няма сухопътно навлизане на руска армия. Все по-често обаче на въздушни нападения се подлагат населени места.