Помпането на Украйна със западни оръжия само усложнява ситуацията и превръща оръжейните конвои в легитимни мишени за руските въоръжени сили. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в ефира на Първи канал. Руските държавни агенции ТАСС и Новости широко разпространиха думите му.

"Предупредихме Съединените щати, че организираното от тях напомпване на Украйна с оръжие от редица държави е не само опасен ход, но и действие, което превръща съответните конвои в легитимни цели", са точните думи на заместник-министъра.

Във връзка с това Рябков припомни последиците, които може да има "необмисленото прехвърляне" на оръжия и изрично спомена преносими системи за противовъздушна отбрана и противотанкови ракетни. Рябков посочва и че явно до този момент САЩ не възприемат предупрежденията на Русия като сериозен сигнал и продължават с ескалиращата си политика.

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна
Обновена

Путин предупреждава Запада: Русия ще излезе по-силна

Руският президент е убеден, че страната му ще преодолее "нелегитимните санкции" на Запада

САЩ са източникът на най-голямо напрежение в международните отношения. "Дори не говоря за това, което те правят в материално отношение, подкрепяйки престъпния режим в Киев", обобщи дипломатът.

Рябков обяснява и че разкритието, което направи Русия преди дни за лаборатории за разработка на биооръжие, е всъщност малка част от цяла мрежа от повече от 300 американски лаборатории, пръснати по целия свят. Русия смята да представи нови документи и доказателства за тяхната работа.

Русия: Твърденията на САЩ за руско химическо оръжие са клевета

Русия: Твърденията на САЩ за руско химическо оръжие са клевета

Вашингтон не представил доказателства

Също така Русия скоро ще наложи ответни персонални санкции срещу западни политици, бизнесмени и други личности, увери заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Списъците са готови, като се доработват в момента. По думите му не трябва да се фокусираме върху това как и в какъв мащаб Руската федерация ще отговори на санкциите, а Москва ще запази хладнокръвие в отговора си към САЩ.

"Това в голяма степен е част от ежедневната ни работа. Вероятно е погрешно да се фокусираме върху това как и в какъв мащаб да отговорим на санкциите... Не бива да губим глава си, а трябва да запазим спокойствие. А и Руската федерация води отчет на наложените санкции, които били вече повече от сто.

"Знаехме и знаем, че можем да очакваме всякакъв вид трикове от американците във всеки един момент. Подготвяхме се за тази ситуация", уверява Рябков и посочва, че санкциите нямат никакво отношение към специалната операция.

Рябков смята, че в отношенията с Русия САЩ следват стратегията "от лошо към по-лошо". Не се водят никакви преговори в момента със САЩ за Украйна.

Сирени вият в много области на Украина, в Киев също

Сирени вият в много области на Украина, в Киев също

Нов опит за извеждане на хора от Мариупол, не е потвърден от руснаците