Тревога за въздушни нападения в много региони на Украйна в малките часове на деня в съботния ден.

Сирените за въздушна опасност са задействани в Киев и областта, Лвов, Житомир, Запорожие и Одеса, съобщи BBC. В Киев се чуват взривове.

Сигнал за въздушна тревога е подаден и във Волинска, Ивано-Франковска и Тернополска, Сумска, Хмелницка област, Закарпатска, Харковска, Полтавска област, Виницка, Черновицка и Ровненска област, Черкаска и област, Кировоградска, Днепърска и областна.

През нощта на 11 март руските войски са обстрелвали 89 пъти жилищни райони на Харков, съобщи местният губернатор Олег Синегубов. Харков е най-засегнатият от обстрел украински град, но в града продължава да пристига хуманитарна помощ: храна, вода, лекарства и топли дрехи.

С ракета тази нощ е ударен хотел в Чернигов. УНИАН съобщава, че руски стратегически бомбардировачи са изстреляли крилати ракети по обекти в Луцк, Днепър и Ивано-Франковск.

Съобщава се за убити и ранени в Луцк. Летището е напълно разрушено.

Мариупол продължава да е под пълна обсада близо седмица. Нов опит за евакуация на Мариупол е насрочен за днес, събота. В града ще бъде доставен хуманитарен товар, а на връщане конвоят ще може да евакуира жителите. Откриването на коридор за евакуация не е потвърден от руски източници.

Хората в Мариупол са изолирани от няколко дни насам под непрекъснат обстрел. Те не могат да напуснат града или да получат помощ отвън. В града няма електричество и вода, а дори и Световната здравна организация предупреди за възникване на епидемии.

СЗО: Зачестяват атаките срещу линейки и болници в Украйна

СЗО: Зачестяват атаките срещу линейки и болници в Украйна

Най-малко 9 души са загинали при подобни нападения

Няколко предишни опита за евакуация на Мариупол се провалиха, тъй като временните споразумения за прекратяване на огъня бяха нарушени. Украинската и руската страна се обвиняват взаимно за това.

Властите в Украйна препоръчаха на териториите на военните действия водата да не се пие, а да се преварява поне десет минути преди употреба.

Седемдесет процента от територията на Луганска област вече е окупирана, отчита полицейския началник на областта Серхий Хайдай.

Украинските военни съобщиха, че руските войски са бомбардирали погранични селища на територията на Беларус. Още вчера Украйна предупреди за сценарий провокация, така че Беларус да бъде въвлечен пряко във военните действия.

Кметът на Мелитопол е пленен от руснаците, а украинският президент Володомир Зеленски обвини, че това е нов етап от окупацията на Украйна с терор на местните власти.

Зеленски настоя руската армия да освободи отвлечен украински кмет

Зеленски настоя руската армия да освободи отвлечен украински кмет

Сравни действията им с ДАЕШ