Украинският президент Володимир Зеленски призова за незабавно освобождаване на кмета на Мелитопол Иван Федоров, който беше изведен от правителствена сграда в петък с найлонов плик на главата. Отвличането е било частично заснето на видео, съобщи Newsweek.

Зеленски приравни отвличането и продължаващото насочване на Русия към невоюващи с "действията на терористите от "Ислямска държава (ДАЕШ)". Подкрепяният от Русия регионален прокурор на Луганск обвини кмета Иван Федоров в "тероризъм", иск, който Русия широко наложи срещу цялото украинско правителство.

Около 10 въоръжени руски войници са го извели от сградата през деня, съобщи украинският парламент в Twitter.

Мелитопол е под контрола на руските войски повече от седмица.

Видеозапис, публикуван в Twitter от украинския журналист Виктор Коваленко, показва как войниците с пушка извеждат от сградата човек с качулка, облечен в тъмни дрехи. Коваленко каза, че видеозаписът идва от кабинета на Зеленски.

"Цялата страна видя, че Мелитопол не се предаде на нашествениците и това няма да се промени чрез оказване на натиск върху кметове или отвличане на кметове", каза Зеленски в петъчно обръщение в своя канал в Telegram.

"Това може само да се влоши за нашествениците, продължи той. Действията на руските нашественици могат да бъдат приравнени с действията на терористите от "Ислямска държава".

След това той поиска незабавното освобождаване на Федоров и гарантира, че ще предостави пълна информация за сигурността.

Украйна беше в повратна точка във войната с руските сили, които изглежда се прегрупират за евентуално нападение срещу Киев, каза президентът.

"Невъзможно е да се каже колко дни ни предстоят още, за да освободим украинската земя. Но можем да кажем, че ще го направим", каза той. "Вече се движим към нашата цел, нашата победа."

Експремиер на Украйна: Третата световна война вече започна

Експремиер на Украйна: Третата световна война вече започна

Гройсман също така заяви, че страната му е "единствената защита" за Европа срещу настъплението на Русия на запад