Третата световна война вече започна и страните трябва да наложат пълни санкции на Русия и да наложат зона, забранена за полети. Това заяви Володимир Гройсман, бивш премиер на Украйна пред The ​​Independent.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в началото на март за налагане на зона, забранена за полети над родината му.

Гройсман също така заяви, че страната му е "единствената защита" за Европа срещу настъплението на Русия на запад.

Гройсман управлява между 2016 и 2019 г., като за кратко при настоящия президент Володимир Зеленски. Отбелязва се, че и двамата са от еврейски пропизход.

Байдън: САЩ няма да водят Трета световна война в Украйна

Байдън: САЩ няма да водят Трета световна война в Украйна

Но САЩ и съюзниците ще защитават всеки сантиметър от територията на НАТО

Бившият премиер, който е загубил членове на семейството си по време на Холокоста, сравни руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер, критикувайки твърдението на Путин, че е дошъл да "денацифицира" Украйна. Той каза, че ако Украйна не спре напредването на Путин, следващите ще бъдат балтийските държави и Полша.

Западните лидери, сред които американският президент Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън, предупредиха срещу пряко участие на западните войски или забранена за полети зона в Украйна, като твърдят, че това ще се счита за пряк конфликт с Русия и може да провокира "световна война".

Гройсман счита, че това е спорен въпрос, тъй като Третата световна война вече е започнала.

"Благодарение на украинските войници той засега е победен. Но Путин мрази всички демократични страни; неговата цел е да омаловажи всички ни. Той започна да се движи от изток на запад. Украйна просто се оказва първата страна по пътя му."

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Зеленски иска зона, забранена за полети над Украйна

Призив след бомбардирането на Харков

Официално повече от 1300 цивилни в Украйна са били убити или ранени, откакто Русия започна инвазия преди три седмици, според ООН, която призна, че реалните данни вероятно са по-високи.

Украинците твърдят, че броят на загиналите е много по-голям. Майорът на Мариупол, стратегически крайбрежен град, който е обсаден и бомбардиран от Русия в продължение на дни, каза, че само в този град са убити над 1300 души, а най-малко 3000 са ранени.

Междувременно ООН предупреди, че инвазията е предизвикала най-тежката бежанска криза в Европа "този век".

Служители на ВКБООН казаха пред The ​​Independent в петък, че 2,5 милиона души вече са избягали от Украйна, предимно през Полша, докато приблизително 2 милиона души са разселени в Украйна.

ООН: 564 цивилни са загинали във войната в Украйна

ООН: 564 цивилни са загинали във войната в Украйна

Сред жертвите има и 41 деца

Припомняме, че по-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че САЩ "няма да водят трета световна война в Украйна".

Говорейки на конференцията по въпросите на демократическото събрание на Камарата на представителите, Байдън настоя, че Вашингтон няма да изпраща нападателна техника или войски в Украйна, тъй като това би означавало започване на нова световна война, но обеща да продължи да подкрепя Украйна в борбата й срещу Русия, като изпраща отбранително оборудване, пари и храна помощ, както и приемане на бежанци.