Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за налагане на зона, забранена за полети над родината му. Призивът му идва часове, след като вторият по големина град Харков беше подложен на масивен ракетен обстрел.

С настъпването на нощта ракетните удари бяха подновени и в столицата Киев, припомня Би Би Си.

Руски ракети отново полетяха срещу Киев

Руски ракети отново полетяха срещу Киев

Сирени вият в столицата на Украйна

Володимир Зеленски посочи, че Русия е извършила 56 ракетни удара и е изстреляла 113 крилати ракети за последните пет дни.

Освен това президентът на Украйна смята, че Русия не трябва да има достъп до международни пристанища, летища и канали. Кремъл не трябва да прибира стотици милиарда долара от експорта на енергоресурси, смята Зеленски.

По-рано в понеделник говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че администрацията на президента Джо Байдън не подкрепя зоната, забранена за полети, тъй като това ще въвлече САЩ в пряк военен конфликт с Русия: "По същество това би означавало, че американските военни ще свалят самолети, руски самолети", каза Псаки пред MSNBC.

НАТО не иска конфликт с Русия, няма да праща войски в Украйна

НАТО не иска конфликт с Русия, няма да праща войски в Украйна

Началниците на отбраната на страните членки на Алианса обсъдиха хода на военните действия

"Това определено ще ескалира сблъсъка... Това не е нещо, което президентът иска да направи", аргументира се говорителят на Белия дом.