Президентът на САЩ Джо Байдън коментира в петък, че САЩ "няма да водят трета световна война в Украйна".

Говорейки на конференцията по въпросите на демократическото събрание на Камарата на представителите, Байдън настоя, че Вашингтон няма да изпраща нападателна техника или войски в Украйна, тъй като това би означавало започване на нова световна война, но обеща да продължи да подкрепя Украйна в борбата й срещу Русия, като изпраща отбранително оборудване, пари и храна помощ, както и приемане на бежанци.

Президентът на САЩ също така подчерта, че САЩ и техните съюзници възнамеряват да защитават всеки сантиметър от територията на НАТО, тъй като това е тяхно свещено задължение.

Байдън в петък обеща, че Русия ще плати сериозна цена, ако използва химическо оръжие в Украйна.

Байдън реагира, след като Русия обвини Украйна и Съединените щати в разработването на биологични и химически оръжия.

"Няма да говоря за разузнаването, но Русия ще плати тежка цена, ако използва химикали", каза Байдън, докато обяви редица нови санкции срещу Москва.

По искане на Русия Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание в петък относно предполагаемото производство на биологични оръжия в Украйна.

Съединените щати, подобно на други западни държави, изпращат милиони долари оръжия като зенитни и противотанкови ракети в Украйна, както и споделят разузнавателна информация. Но Байдън отново подчерта, че американските сили няма да се бият в Украйна.

"Няма да водим война срещу Русия в Украйна. Пряката конфронтация между НАТО и Русия е Трета световна война - нещо, което трябва да се стремим да предотвратим", каза Байдън.

Русия в ООН предупреди Източна Европа с биологична зараза от Украйна

Русия в ООН предупреди Източна Европа с биологична зараза от Украйна

САЩ и Франция са притеснени от руски планове за пускане на химически или био оръжия