Руският посланик в ООН Василий Небензя представя твърденията на Кремъл, че Украйна и САЩ са имали заговор за разпространение на биологично оръжие с мигриращи птици, прилепи и насекоми, съобщава "Гардиън". 

Небензя отправи смразяващо предупреждение към Източна Европа за биологичните агенти:

"Призоваваме ви да помислите за една много реална биологична опасност за хората в европейските страни, която може да бъде резултат от неконтролирано разпространение на биоагенти от Украйна. И ако има такъв сценарий, тогава цяла Европа ще бъде обхваната."

"Рискът от това е много реален, като се има предвид интересите на радикалните националистически групи в Украйна към работата с опасни патогени, провеждана съвместно с министерството на отбраната на Съединените щати."

След изказването на Небензя Албания, САЩ и Франция изразиха тревога, че обвиненията може да са предварително прикритие на руските планове за пускане на химически или биологични оръжия.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд каза:

"Намерението зад тези лъжи изглежда ясно и е дълбоко обезпокоително. Вярваме, че Русия може да използва химически или биологични агенти за убийства като част от инцидент с фалшив флаг или за подкрепа на тактически военни операции."

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Руското министерство на отбраната представи презентация с твърдения, че САЩ спонсорират разработването на такива оръжия

Томас-Гринфийлд коментира, че Русия има добре документирана история на използване на химическо оръжие.

В изказване на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия, Томас-Гринфийлд каза: Украйна няма програма за биологични оръжия. Няма украински лаборатории за биологични оръжия, подкрепяни от Съединените щати. Не близо до границата на Русия или където и да е.

Вместо това Русия би могла да използва химически или биологични агенти в Украйна, каза тя. Въпреки че не предостави веднага доказателства за непосредствена заплаха по време на срещата, тя каза: Русия има опит с фалшиви обвинения на други държави за същите нарушения, които самата Русия извършва.

Посланикът на САЩ в ООН Джулиан Смит говори на събитие на Washington Post Live за твърденията на Русия за украинско биологично оръжие: Това, което видяхме през годините е, че Русия всъщност е страната, която разчита на биологични оръжия. Виждали сме ги да разчитат на биологични оръжия, тъй като това е свързано с опити за убийство. Можем да си спомним за Навални по-специално, но и за други. Можете да видите какво направиха и как действаха в Сирия, което беше ужасяващо - използването от тях на тези видове оръжия е в пряко нарушение на международното право. Така че, да, ние се притесняваме, когато ги чуем да правят тези обвинения. Понякога това, което правят е, че ни обвиняват в нещо, което сами се канят да направят - и да използват това като претекст за някаква друга атака от тяхна страна.

СЗО предупреждава Украйна да унищожи опасните патогени в лабораториите си

СЗО предупреждава Украйна да унищожи опасните патогени в лабораториите си

За да се избегне потенциалното им разпространение сред хората