Световната здравна организация посъветва Украйна да унищожи особено опасните патогени, съхранявани в държавни здравни лаборатории в страната, за да се предотврати потенциалното им разпространение и появата на болести сред населението, съобщава "Ройтерс".

Експерти по биосигурност твърдят, че движението на руските войски в Украйна и бомбардировките на градовете в страната са увеличили риска от изтичане на болестотворни патогени, в случай че някой от обектите, където се съхраняват, бъде засегнат.

Подобно на редица други страни, Украйна има държавни лаборатории, които проучват как да се намалят заплахите от опасни болести, засягащи както животни, така и хора, включително и COVID-19. Украинските лаборатории получаваха подкрепа от САЩ, Европейския съюз и СЗО.

СЗО съобщава, че си е сътрудничила с украинските здравни лаборатории в продължение на няколко години за насърчаване на практики за сигурност, които помагат за предотвратяване на "случайно или умишлено освобождаване на патогени".

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Руското министерство на отбраната представи презентация с твърдения, че САЩ спонсорират разработването на такива оръжия

Във втората седмица на войната в Украйна Русия започна да разпространява множество обвинения спрямо Украйна за разработване на биологични и химически оръжия. Преди това имаше публикации с твърдения за подготовка за ядрени оръжия.

Беше съобщено, че биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според Москва дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

От своя страна САЩ предупредиха, че Русия може да използва химически или биологични оръжия в Украйна или да създаде операция с "фалшив мотив".

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки разкритикува Москва за разпространението на "фалшиви твърдения", че САЩ разработват химически оръжия в Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън също изрази опасение, че Русия ще използва химическо оръжие в Украйна.

Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизинтерия

Русия съобщи за украински биолаборатории, работили с чума и дизинтерия

Бързало се с унищожаването на пробите