Биолаборатории в Лвов са работели с патогените на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогените на дифтерия, салмонелоза и дизентерия. Това заяви Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация, цитиран от ТАСС, като за тази информация няма независимо потвърждение.

"Анализът на унищоженията показва работата с патогените, причинители на чума, антракс и бруцелоза в биологичната лаборатория в Лвов, както и с патогените, причинители на дифтерия, салмонелоза и дизентерия в лаборатории в Харков и Полтава", каза той.

Както поясни Кирилов, в Лвов са унищожени над 320 контейнера: 232 контейнера с причинителя на лептоспироза, 30 - с туларемия, 10 - с бруцелоза и 5 - с чума. Номенклатурата и излишното количество биопатогени свидетелстват за работата, извършена в рамките на военно-биологическите програми", подчерта той.

Руските специални служби вероятно подготвят наказателни операции в Украйна

Руските специални служби вероятно подготвят наказателни операции в Украйна

Това би сломило гражданската съпротива

Според Кирилов, "кураторите от Пентагона разбират, че ако тези колекции стигнат до руски експерти, тогава с голяма степен на вероятност ще бъде установено нарушение от Украйна и Съединените щати на Конвенцията за забрана на биологични и токсични оръжия. По конкретно, според него става дума за "работа за подобряване на патогенните свойства на микроорганизмите чрез методи на синтетичната биология". Само това може да обясни бързината, с която е извършена ликвидацията", каза той.

Според Кирилов дейността на биологичните лаборатории в Украйна и ръководената от САЩ програма за "реформиране" на украинската здравна система са довели до неконтролируемо увеличаване на честотата на особено опасни инфекции.

"В същото време дейността на биологичните лаборатории, чиято работа наблюдаваме от 2014 г., и програмата за така наречената реформа на украинската здравна система, която се прилага от САЩ, доведоха до неконтролируемо нарастване на заболеваемостта от особено опасни и икономически значими инфекции", каза Кирилов на брифинг, като се позова на резултатите от анализа на документи, свързани с военно-биологични дейности на САЩ на територията на Украйна.

Според ръководителя на войските на силите за радиационна, химическа и биологична защита на Русия на територията на Украйна се регистрира увеличение на броя на случаите на рубеола, дифтерия и туберкулоза. "Заболеваемостта от морбили се е увеличила над 100 пъти. Световната здравна организация обяви Украйна за страна с висок риск от епидемия от полиомиелит", подчерта той.

Кирилов каза, че Украйна, под предлог, че тества антиковидни лекарства, е изпратила няколко хиляди серумни проби от пациенти в Съединените щати, предимно такива, принадлежащи към "славянската етническа група".

"Под претекст за тестване на средства за лечение и превенция на коронавирусна инфекция, няколко хиляди проби от серум на пациенти, предимно от славянската етническа група, бяха взети от Украйна в изследователския институт "Уолтър Рийд" на американската армия", заяви той.

Това не е първия път, когато Русия заявява за наличието на секретни биологични и медицински лаборатории на територията на Украйна и Грузия. Засега тези твърдения не са потвърдени от независими източници.