Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е натоварена със задачата да подготви наказателни операции в превзетите украински градове, за да сломи съпротивата на населението и да даде тласък на забавилото се нахлуване на руската армия в Украйна, пише британският вестник Файненшъл таймс, позовавайки се на европейските разузнавателни служби и официални лица. Тази информация е цитирана от руската редакция на Би Би Си.

"Те разработват сценарии за агресивно потискане на възможни протести и съпротива, включително насилствено разпръскване на недоволни граждани, репресии срещу организаторите и вероятно дори публични екзекуции, за да сплашат протестиращите украинци", каза вестникът, цитирайки неназован европейски служител.

Според настоящите информации украинците засега оказват значителна съпротива срещу настъплението на руската армия, въпреки, че руският президент заявява, че иска да ги "освободи" от "банда наркомани, неонацисти и бандеровци". Кремъл твърди, че не иска да навреди на мирното население.

Стана ясно обаче, че дори невъоръжени украинци лягат пред танковете, протестират в превзетите градове и влизат в открити схватки с тежко въоръжени руски войници, като използват различни достъпни оръжия, включително коктейли "Молотов". За още по-ожесточена съпротива ги призова президентът Володимир Зеленски. 

Великобритания: Минимално настъпление на руската армия

Великобритания: Минимално настъпление на руската армия

Франция: Украйна има шансове да победи

Наказателните операции ще позволят на Путин да смаже тази съпротива и да улесни настъплението на армията, смятат анализатори, интервюирани от вестника.

Окупацията на цяла страна изисква 20 войника на 1000 души население, според изследване на Военната академия на САЩ USAWC, но в Чечения, Русия се нуждаеше от повече от 150 войници на 1000 души население. Евентуална наказателна операция би направила по-лека задачата на руските окупатори, пише изданието.

Британският вестник припомня, че през февруари САЩ изпратиха информация до ООН, че разполагат с "достоверна информация", че руската армия "вероятно ще използва смъртоносна сила за разпръскване на мирни протести" в Украйна и вече са изготвили списъци с тези, които "трябва да бъдат убити" или изпратени в лагери след окупацията" на страната.

От понеделник сутринта в 10 ч. ще бъде въведено временно прекратяване на огъня в оспорваните градове Киев, Мариупол, Харков и Суми. Това трябва да позволи евакуацията на цивилното население.

През последните дни от Русия и Украйна два пъти бяха обявявани зелени коридори за евакуация от Мариупол и Волноваха, които на практика обаче не проработиха, като двете страни взаимно се обвиниха, че ги възпрепятстват. Вчера беше съобщено, че при евакуация на Ирпен са загинали и деца.

Според изявлението на Руските въоръжени сили обявяването на зелен коридор става след молбата на френския президент Емануел Макрон отправена към руския лидер Владимир Путин, които вчера водиха дълъг разговор по телефона.

Украйна: Кремъл се готви да щурмува Киев

Украйна: Кремъл се готви да щурмува Киев

Руската армия се е прегрупирала