Френският президент Еманюел Макрон е провел поредния си дълъг телефонен разговор с руския Владимир Путин, като и от двете страни потвърждават продължително от почти два часа.

Пожелал анонимност представител на Елисейския дворец заяви, че Макрон е поискал от руския президент да прекрати военните действия в Украйна, да спазва хуманитарното право и да позволи на хуманитарни организации достъп до критичните точки. Френският президент посочи също така нуждата да се гарантира безопасността на ядрените съоръжения.

В отговор Путин е отрекъл руските войски да са атакували граждански обекти и е заяви, че няма намерение да атакува ядрената централа, съобщи BBC. Той е заявил, че инцидентът край Запорожската атомна електроцентрала е организирана провокация от украински националисти

В същото време той подчерта, че възнамерява да постигне целите си, независимо дали чрез преговори или война, подчертаха от Елисейския дворец.

И пред Макрон Путин е заявил, че Кремъл има готовност за продължаване на диалога, но при безусловно изпълнение на руските искания. Припомняме, че президентът Путин е заявил това и пред турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, с когото също разговаря днес.

Путин спира армията при изпълнение на "добре известните руски искания"

Путин спира армията при изпълнение на "добре известните руски искания"

В телефонен разговор с Ердоган

"Основното е, че украинската страна трябва да се отнася сериозно към постигането на споразумения, чието изпълнение е важно за прекратяването на военните действия".

Руските агенции дават и подробност от обяснението на Путин за инцидента край АЕЦ-а: украински диверсанти са нападнали мобилен патрул на Росгвардия, който е патрулирал на територията в близост до атомната електроцентрала. От прозорците на тренировъчен комплекс извън електроцентралата те са обстрелвали руската гвардия със стрелково оръжие. Според руското Министерство на отбраната същата диверсионната група е подпалила и сградата, когато я е напускала.

След следи от "мръсна бомба", Русия откри и биологично оръжие в Украйна

След следи от "мръсна бомба", Русия откри и биологично оръжие в Украйна

Обяви говорителят на МО Игор Конашенков