Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че първата пратка с медицинска помощ за Украйна ще пристигне в Полша в четвъртък, като агенцията предупреди за засилена здравна криза в страната на фона на инвазията на Русия. Това заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, предаде The Hill.

Той уточни, че доставката включва няколко тона консумативи за болниците.

Около 150 000 души са спешно нуждаещи се.

Тедрос отбеляза, че СЗО е снабдила болниците в Украйна с ресурси преди конфликта, но каза, че ресурсите ѝ в Киев са недостъпни.

"Има спешна необходимост от създаване на коридор, за да се гарантира, че хуманитарните работници и доставките имат безопасен и непрекъснат достъп до хората в нужда", каза Тедрос, въпреки че не беше ясно как точно ще бъдат разпределени доставките на украинците.

Той каза също, че СЗО е "дълбоко загрижена" за атаките срещу здравни заведения и здравни работници.

Войната в Украйна трябвало да продължи 15 денонощия

Войната в Украйна трябвало да продължи 15 денонощия

Одобрението било на 18 януари 2022 г.

"Светостта и неутралността на здравните грижи, включително на здравните работници, пациентите, доставките, транспорта и съоръженията, както и правото на безопасен достъп до грижи трябва да бъдат зачитани и защитени", добави Тедрос.

Той също така предупреди за ниски нива на тестове за COVID-19 по време на конфликта, съчетани с ниски нива на ваксинации, които според него биха могли да допринесат за скок на инфекциите с COVID-19, което според него ще бъде особено загрижено предвид недостига на кислород на фона на инвазията.

Украинските власти заявиха, че над 2000 цивилни вече са убити в конфликта, а стотици структури, включително транспортни съоръжения, болници, детски градини и домове, също са разрушени.

Украйна съобщи за повече от две хиляди убити цивилни граждани

Украйна съобщи за повече от две хиляди убити цивилни граждани

Седми ден наруската инвазия

"Призоваваме всички страни и особено правителството на Русия да преразгледат своята позиция в светлината на страданията, които се пораждат в Украйна", заяви в сряда Майк Райън, директор на програмата за спешни здравни ситуации на СЗО.