Недоказаните твърдения от американска страна за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна са поредният опит за демонизиране на Руската федерация. Това заяви в петък руският посланик в САЩ Анатолий Антонов. Така той коментира изявленията на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от ТАСС.

"Подобни обвинения са безполезни. Американският служител, както винаги, не си направи труда да предостави нито едно доказателство. Това е поредният опит за демонизиране на страната ни", каза Антонов.

Белият дом: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Белият дом: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Тревога в САЩ

"От своя страна на 10 и 11 март Русия разпространи документ за възможни химически провокации в Украйна до ОЗХО и Съвета за сигурност на ООН. В него подробно са изложени сценариите за възможна употреба на токсични химикали от украинските радикали, изготвен по силата на контрол на представители на американските специални служби", продължи дипломатът. "Нашата страна, за разлика от Съединените щати, елиминира всички налични запаси от химически бойни агенти още през 2017 г. Този факт е документиран от ОЗХО. Безсмислено е да се спори с това."

Припомняме, че прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че "всички трябва да внимаваме" за това, че Русия може да използва химически или биологични оръжия в Украйна или да създаде операция с "фалшив мотив".

Псаки разкритикува Русия за разпространението на "фалшиви твърдения", че САЩ разработват химически оръжия в Украйна.

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Русия иска СС на ООН да се занимае с украинските лаборатории

Руското министерство на отбраната представи презентация с твърдения, че САЩ спонсорират разработването на такива оръжия

От своя страна, Русия в ООН предупреди Източна Европа с биологична зараза от Украйна.

Руският посланик в ООН Василий Небензя представя твърденията на Кремъл, че Украйна и САЩ са имали заговор за разпространение на биологично оръжие с мигриращи птици, прилепи и насекоми, съобщава "Гардиън".

Небензя отправи смразяващо предупреждение към Източна Европа за биологичните агенти:

"Призоваваме ви да помислите за една много реална биологична опасност за хората в европейските страни, която може да бъде резултат от неконтролирано разпространение на биоагенти от Украйна. И ако има такъв сценарий, тогава цяла Европа ще бъде обхваната."