Руският президент Владимир Путин предупреди за светкавична реакция от страна на Руската федерация, ако някой се намеси в ситуацията в Украйна отвън, съобщава ТАСС.

"Ако някой възнамерява да се намеси в протичащи събития отвън и създава неприемливи стратегически заплахи за Русия, той трябва да знае, че нашите отговори ще бъдат светкавични".

Путин обясни, че вече е говорил за подобен сценарий "в самото начало на специална военна операция" и сега отново се връща към думите си.

Президентът увери, че Русия има инструменти за възможен отговор, които нейните опоненти нямат. "Имаме всички инструменти за това: такива, с които никой не може да се похвали сега, но няма да се хвалим. Ще ги използваме, ако е необходимо. И искам всички да знаят за това. Ние взехме всички решения по този въпрос".

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Преди броени дни приключиха учения на стратегическия арсенал на Русия

Путин споменава възможността за използване на ядрено оръжие за втори път по време на войната с Украйна. На 27 февруари той обяви прехвърлянето на сдържащите сили "в режим на специално бойно дежурство". Сега той каза, че ако "някой възнамерява да се намеси в протичащите събития отвън и създаде неприемливи стратегически заплахи за Русия, тогава нашите ответни удари ще бъдат светкавични", пише руската редакция на БиБиСи.

Путин не каза, че има предвид конкретно ядрените сили, а само спомена "инструменти", които Русия има и е готова да използва. Обаче самият термин "реципрочен" удар е от областта именно на ядреното възпиране.

Въпреки това, както в изявлението през февруари, последните му думи не съдържат нови разпоредби, които биха могли да се считат за промяна в концепцията за използване на ядрени сили.

През юни 2020 г. Русия публикува документ "Основи на държавната политика в областта на ядреното възпиране", в който се излагат по-специално условията за използване на ядрени оръжия.

Едно от тези условия е получаването на надеждна информация за изстрелването на балистични ракети, атакуващи Русия. С други думи, решението за удар в Москва се взема, след като със сигурност знаят, че в посока Русия са изстреляни междуконтинентални ядрени ракети, дори ако все още не са достигнали целта. Именно този вид удар се нарича "реципрочен".

Съществува концепцията за "реципрочен" удар, който се нанася, след като ракетите на противника вече са достигнали целта. То фигурира в руския стратегически документ - и може да бъде нанесено в случай, че "врагът използва ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение на територията на Руската федерация и (или) нейните съюзници".

Теоретично има и "превантивен" удар, когато противникът е атакуван още преди изстрелването на неговите ракети, но това не е описано в Основите на държавната политика.

"Неприемливи заплахи от стратегически характер", които Путин спомена на 27 април, също фигурират в концепцията, макар и не буквално в тази формулировка - ядрените сили, според този документ, Москва може да използва в случай на "агресия срещу Русия с помощта на конвенционални оръжия, когато под заплаха е установено самото съществуване на държавата".

Трудно е да се разбере от думите на Путин дали "неприемливите заплахи от стратегическо естество" могат да бъдат по-малки от унищожаването на цяла Русия.

Путин "по братски" нападнал Украйна, не иска "анти-Русия" в исторически руски територии

Путин "по братски" нападнал Украйна, не иска "анти-Русия" в исторически руски територии

Русофобия и неонацисти са ново геополитическо оръжие