Руският президент Владимир Путин вижда залог на западните държави в русофобия и неонацисти като ново геополитическо оръжие. Той обясни в изказването си пред Съвета на законодателите, че първоначално Русия "доброжелателно, приятелски, другарски, братски" е реагирала на създаването на независима украинска държава, съобщава ТАСС.

"Разбира се, тогава изхождахме от факта, че това ще бъде просто приятелска държава, че заедно ще стигнем по-далеч, укрепвайки се, развивайки се взаимно, създавайки най-конкурентните условия за нашето развитие. Да, в нови исторически условия. Но, разбира се, никой не е очаквал "анти-Русия" в историческите руски територии. Не можем да позволим това да се случи", каза Путин.

"Враговете на страната ни ускориха създаването на ново геополитическо оръжие. Всъщност не е ново, но те със сигурност му дадоха нова сила, нови импулси. Те разчитаха на русофобията и неонацистите, от година на година нагло, безцеремонно, превръщаха Украйна, в "анти-Русия".

По думите му Украйна била тласната отвън в пряк сблъсък с Русия, а военната атака срещу Крим и Донбас е разписана в украинските доктринални документи. Според него украинският народ в тази ситуация е предопределен за жертва.

"Целият ход на последните събития, включително твърденията на киевския режим за притежаване на ядрени оръжия, разполагането на мрежа от западни биологични лаборатории на украинска територия, непрекъснатите доставки на най-модерните оръжия за Украйна, потвърждава, че нашата реакция на тези циничните планове бяха правилни и навременни", допълва Путин.

Путин обещава светкавични удари по всяка страна, която се намеси в Украйна

Путин обещава светкавични удари по всяка страна, която се намеси в Украйна

И ще изпозлва "всички инструменти, такива, с които никой не може да се похвали"

"Любовта към родината е една от ключовите основи на руската държавност и най-важната ценност за нашето общество, която неизменно се проявява в решаващи моменти за страната. Такова единство на хората струва много, то гарантира, че Русия ще отговори адекватно на най-трудните предизвикателства и заплахи и уверено ще премине през всички изпитания. Така е било винаги, така ще бъде и сега".

Путин коментира, че Европа и Съединените щати имат свои проблеми в областта на неравенството и правата на човека. Според него е станало безсмислено да се работи на редица международни платформи и те трябва да се занимават с решаването на тези проблеми.

"Това важи и за правата на човека. Правата на жените, да речем и така нататък, неравенството на жените на пазара на труда. В Европа, в Щатите това е сериозно, нека сами да се справят с проблемите си", добави Путин.

Според него "на някои международни места е станало напълно невъзможно и вероятно безсмислено да се работи", включително в ПАСЕ. "Като цяло много от тях, тези платформи, бяха създадени в началото на 90-те не за да хармонизират отношенията в Европа, а за да влияят на постсъветското пространство".

Според Путин, "всички задачи на специалната военна операция, която провеждаме в Донбас и Украйна, започната на 24 февруари, със сигурност ще бъдат изпълнени, за да се гарантира мир и сигурност за жителите на Донецката и Луганската народни републики, руския Крим и цялата ни страна в историческа перспектива".

Според него "трябва ясно да се осъзнае, че нашите войници и офицери са предотвратили реална опасност, която вече е надвиснала над родината ни". "Със своята смелост, решителност, героизъм те предотвратиха мащабен конфликт, който щеше да се развие на наша територия, но по чужди сценарии".

Путин отбеляза, че "силите, които исторически са провеждали и провеждат политика на ограничаване на Русия, не се нуждаят от такава независима, голяма, дори огромна страна, според тях". "Те смятат, че тя представлява опасност за тях просто от факта със съществуването си. Въпреки че това далеч не е така, те самите представляват опасност за целия свят".

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Руският президент отрича клането в Буча