На Запад, на най-високо ниво, са пуснати механизми за хвърляне на нова теза в публичното пространство. Това е изключително примитивно и в същото време изключително ужасно: руснаците заплашват с ядрена война, руснаците разклащат ядрена палка. Трябва ли да се каже, че тази теза е изключително фалшива и невярна? Явно е необходимо.

Това написа в четвъртък в "Телеграм" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Но те го налагат, защото засяга най-основните човешки страхове: както върху опита на по-старото поколение, което през цялата втора половина на 20-ти век очакваше Третата световна война срещу световния комунизъм, така и върху западната младеж, заради която техните правителствата измислиха нов механизъм за работа - "култура на отмяната" (този път изцяло руски). Освен това на Запада абсолютно не му пука какво казва Москва, значенията на думите са изкривени, директно изкривени, пише още Захарова.

Захарова: Западът открито призовава Киев да атакува Русия с доставените оръжия

Захарова: Западът открито призовава Киев да атакува Русия с доставените оръжия

Тя заплаши "с остър отговор"

Владимир Путин е по-вероятно да започне тотална ядрена война, вместо да признае поражение в Украйна, каза по-рано днес главен редактор на руска държавна телевизия.

Маргарита Симонян, главен редактор на държавната телевизия RT и един от най-високопоставените медийни шефове в Кремъл, направи забележките по телевизията в сряда вечерта.

Забележките допълниха модела на ескалираща реторика от двете страни, докато Русия продължава да предупреждава Запада за "светкавично бързи" последици от намесата в продължаващата си инвазия.

"Мисля, че Третата световна война е по-реалистична, познавайки се и познавайки нашия лидер", коментира Симонян.

Остин за руската ядрена реторика: Опасна и безполезна

Остин за руската ядрена реторика: Опасна и безполезна

Той напомня, че никой не иска ядрена война и никой няма да я спечели

Западните страни открито призовават Украйна да атакува руската територия, използвайки оръжията, които те доставят на Киев, по-рано днес заяви Захарова.

Според Захарова, Киев е приел това като ръководство за действие: през последните няколко седмици украинските въоръжени сили обстрелваха регионите на Русия, граничещи със страната, което доведе до пострадали хора и разрушения.

"Това е още едно доказателство, че режимът на (украинския президент Володимир) Зеленски не е автономен в своите решения и е изцяло зависим от външни куратори", каза представителят на руското дипломатическо ведомство.

Тя също така подчерта, че подобни действия на въоръжените сили на Украйна срещу територията на Руската федерация не може да останат без отговор. "Бих искал Киев и западните столици да приемат сериозно изявленията на Министерството на отбраната на нашата страна, че по-нататъшното провокиране на Украйна да нанася удари по руски цели със сигурност ще доведе до остър отговор от страна на Русия", каза Захарова.

Припомняме, че първият такъв удар стана на 1 април, когато украинските сили нанесоха удар, след което и възникна пожар в петролна база в руския град Белгород. Подобен инцидент се случи в нощта на 25 април в руския град Брянск - запали се нефтобаза. Тази сутрин бе съобщено за експлозии в склад за боеприпаси в Белгородска област.

Руска ТВ водеща: Путин по-вероятно ще започне ядрена война, отколкото да загуби в Украйна

Руска ТВ водеща: Путин по-вероятно ще започне ядрена война, отколкото да загуби в Украйна

Симонян: Третата световна война е по-реалистична, познавайки се и познавайки Путин