Владимир Путин е по-вероятно да започне тотална ядрена война, вместо да признае поражение в Украйна, каза главен редактор на руска държавна телевизия, съобщава "Индипендънт".

Маргарита Симонян, главен редактор на държавната телевизия RT и един от най-високопоставените медийни шефове в Кремъл, направи забележките по телевизията в сряда вечерта.

Забележките допълниха модела на ескалираща реторика от двете страни, докато Русия продължава да предупреждава Запада за "светкавично бързи" последици от намесата в продължаващата си инвазия.

"Мисля, че Третата световна война е по-реалистична, познавайки се и познавайки нашия лидер", коментира Симонян.

Путин обещава светкавични удари по всяка страна, която се намеси в Украйна

Путин обещава светкавични удари по всяка страна, която се намеси в Украйна

И ще изпозлва "всички инструменти, такива, с които никой не може да се похвали"

"Най-невероятният изход, всичко това да завърши с ядрен удар, ми се струва по-вероятен от другия ход на събитията."

"Това е за мой ужас от една страна", каза тя пред група от експерти, "но от друга страна е това, което е. Ние ще отидем в рая, а те просто ще грачат... Всички ще умрем някой ден."

Позоваването на Симонян на ядрена война следва неотдавнашните коментари на руския външен министър Сергей Лавров, който каза, че заплахата от ядрен конфликт не трябва да се подценява и че сърцевината на всяко споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна ще зависи до голяма степен от военната ситуация на място.

Путин, докато отправяше предупреждение към западните нации за намеса във войната, спомена новата руска междуконтинентална балистична ракета (МБР), "Сармат".

"Имаме всички инструменти за това — такива, с които никой не може да се похвали. И няма да се хвалим. Ще ги използваме, ако е необходимо. И искам всички да знаят това", каза Путин. "Вече сме взели всички решения по този въпрос."

В отговор на въпрос относно забележките на британския външен министър Лиз Трус, която каза в сряда, че страните, които се противопоставят на руската инвазия в Украйна, трябва да удвоят подкрепата си, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че доставянето на тежки оръжия за Киев представлява заплаха за сигурността на европейски континент.

"Сама по себе си тенденцията да се изпомпват оръжия, включително тежки, към Украйна и други страни са действия, които застрашават сигурността на континента и провокират нестабилност", каза Песков.

НАТО в готовност да подкрепя Украйна с години, ако войната се проточи

НАТО в готовност да подкрепя Украйна с години, ако войната се проточи

Алиансът ще помогне на Киев да премине към модерна западна военна техника