Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е извършено от космодрума Плесецк в Архангелска област. Това съобщиха в сряда от руското министерство на отбраната, съобщава ТАСС.

"Днес в 15:12 ч. московско време на държавния изпитателен космодрум Плесецк в Архангелска област беше успешно изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Сармат" от силозна установка", съобщиха от руското министерство на отбраната. 

"Задачите по изстрелване са изпълнени напълно. Проектните характеристики са потвърдени на всички етапи от полета. Учебните бойни глави са пристигнали в определения район на полигона Кура на полуостров Камчатка".

Русия определя "Сармат" като най-мощната ракета с най-голям обсег на унищожаване на цели в света, което значително ще увеличи бойната мощ на стратегическите ядрени сили на страната ни.

"В ракетното формирование "Ужурски" в Красноярския край се работи по подготовката на главния ракетен полк за превъоръжаване с нов ракетен комплекс. Обещаващият ракетен комплекс "Сармат" ще замени "Воевода".

Медведев призова Русия да е готова за агресия от НАТО

Медведев призова Русия да е готова за агресия от НАТО

Иска най-модерните оръжия, "въпрос не само на технологична независимост, но и на оцеляване на държавата"

По време на първите полетни изпитания на ракета от тежък клас с разделяща се главна част бе оценена точността на схемата и техническите решения. Ракетната система "Сармат" ще влезе на въоръжение в Ракетните стратегически войски след приключване на изпитателната програма.

Характеристиките на ракетата, подчертаха от Министерството на отбраната, позволиха фундаментално да се разшири обхватът на нейното бойно оборудване, включително броя на бойните глави и типове, включително планирането на хиперзвукови единици.

"Новата ракета е в състояние да поразява цели на големи разстояния, използвайки различни траектории на полета. Ракетата "Сармат" има уникални характеристики, които й позволяват надеждно да преодолява всякакви съществуващи и бъдещи системи за противоракетна отбрана", обяснява министерството. МБР РС-28 Сармат е в състояние да достави товара си до всяка точка на света, както през Северния, така и през Южния полюс.

Руският президент Владимир Путин поздрави военните за успешното изпитание на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат". Той коментира, че "няма аналози на такива оръжия в света и няма да има още дълго време"

Пентагонът за руското изстрелване на "Сармат": Уведомиха ни предварително

Пентагонът за руското изстрелване на "Сармат": Уведомиха ни предварително

Определя го за рутинно, а не заплаха за САЩ

"Поздравявам ви за успешното изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат". Това е голямо, значимо събитие в разработването на перспективни оръжейни системи за руската армия", коментира Путин. Според него новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана.

"То няма аналози в света и няма да има още дълго време. Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, ще гарантира надеждно сигурността на Русия от външни заплахи и ще накара онези, които в разгара на яростна, агресивна риторика, опитват да заплашват страната ни, да помислят".

"Бих искал да подчертая, че при създаването на Сармат са използвани само вътрешни доставки, компоненти и части. И, разбира се, това ще опрости серийното производство на комплекса от предприятията на отбранителната промишленост и ще ускори трансфера към арсенала на стратегическите ракетни войски", обясни президентът.

Путин благодари на всички за безкористния им труд и им пожела нови постижения в името на Родината.

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Ким Чен-ун се хвали с новата си ракета като в Top Gun

Забавен каданс, саундтрак вдъхновен от 80-те години на миналия век и щастлив Top Kim