Укрепването на НАТО по руските граници вече не е форма на дума и набор от стандартни заплахи и Москва в такива условия трябва да е готова за възможни агресивни действия. Това заяви във вторник заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев на заседание на президиума на Съвета за наука и образование, съобщава ТАСС.

По думите му в днешната напрегната среда както научната, така и технологичната сфера играят особена роля в осигуряването на сигурността на държавата. Той уточни, че става дума за иновативни разработки и напреднали изследвания, които са насочени към поддържане на отбранителната способност на страната, към "противодействие на най-сериозните заплахи", пред които е изправена Русия.

Медведев обяснява, че "говорим преди всичко за опит за разширяване на присъствието на НАТО близо до нашите граници". "И това вече не е фигура на речта днес, това не е набор от стандартни заплахи. Трябва да сме готови за онези агресивни действия, които могат да се случат".

"Ето защо е важно, наред с други неща, да се изгради система, която позволява да се предоставят на страната най-модерните оръжия. А това изисква надеждно, високотехнологично, мощно оборудване - както военно, така и с двойна употреба".

Медведев допълва, че тази техника "не възниква сама по себе си, особено в онези условия, когато са наложени санкции на страната". "С тази техника се занимават специалисти, които се обучават в университети и изследователски центрове". Това е въпрос не само на технологична независимост, но и на "оцеляването на държавата", обобщи политикът.

Русия вижда рискове от сблъсъци с НАТО в Арктика

Русия вижда рискове от сблъсъци с НАТО в Арктика

Предупреждава, че Швеция и Финландия в НАТО ще се отрази негативно на сигурността в Арктика и целия европейски континент